Național

Năstase a vorbit cu Grăjdan în ziua retragerii ISC din proces

Ziarul de Vrancea
30 mai 2012 606 vizualizări
Informaţia a fost confirmată chiar de fostul premier, care a precizat în faţa instanţei că ar fi fost vorba doar despre discuţii "de ordin general"

Procurorul prezent la instanţa care judecă recursul în dosarul "Trofeul calităţii" l-a întrebat pe Adrian Năstase, în timpul audierii sale de ieri, dacă în 22 mai, la ora 5.00, a vorbit telefonic cu fostul şef al ISC Adrian Balaban-Grăjdan. Procurorul DNA a menţionat că pune această întrebare în contextul stabilirii cu claritate a situaţiei civile a Inspectoratului de Stat în Construcţii în dosarul "Trofeul calităţii".
Astfel, procurorul a lăsat să se înţeleagă în sala de judecată că ar exista o interceptare telefonică a unei discuţii dintre Năstase şi Grăjdan, purtată în dimineaţa zilei în care Grăjdan a trimis la instanţa supremă adresa prin care arăta că ISC nu se mai constituie parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii". Avocaţii lui Adrian Năstase au ripostat în faţa instanţei, arătând că procurorul DNA doreşte cu orice chip să producă probe în acuzarea lui Grăjdan, respectiv într-un alt dosar decât cel judecat, solcitând astfel respingerea întrebării. După scurte deliberări, instanţa a respins întrebarea procurorului DNA adresată lui Năstase, astfel că acesta nu a mai răspuns. Ulterior, rugat să încă o dată să răspundă concret la întrebare, Năstase a precizat: "N-am vorbit la ora 5 dimineaţa cu domnul Grăjdan. Am vorbit cu el diverse chestiuni de ordin general".

Se întîlnea cu Grăjdan în fiecare joi

Anterior acestei întrebări, procurorul DNA l-a mai întrebat pe Năstase dacă şi de cât timp îl cunoaşte pe Grăjdan şi dacă pe parcursul derulării cercetării judecătoreşti la fond şi în recurs a discutat cu acesta. În acest context, fostul premier a declarat în faţa instanţei că îl cunoaşte pe Grăjdan de aproximativ doi ani, acesta având un rol activ în PSD. Năstase a menţionat că Grăjdan este membru PSD şi că fiecare zi de joi a săptămânii, în calitatea sa de preşedinte al departamentelor partidului, l-a întâlnit pe Grăjdan, alături de alţi aproximativ 100 de oameni, la Consiliul Naţional al PSD. Întrebat concret ce fel de discuţii a avut cu Grăjdan în perioada derulării procesului "Trofeul calităţii", Năstase a spus că a avut discuţii pur politice, pe tema partidului, infirmând eventuale discuţii pe baza dosarului în care este judecat.
După acest răspuns, procurorul DNA i-a adresat lui Adrian Năstase întrebarea referitoare la discuţia relefonică ce ar fi avut loc în 22 mai, între el şi Grăjdan.
După ce a trimis instanţei supreme, fără să aibă avizele necesare, adresa privind retragerea ISC din procesul "Trofeul calităţii", în 22 mai, la o zi după ce a fost învestit în funcţie, Grăjdan a fost demis de la conducerea inspectoratului, iar procurorii DNA au început cercetarea în cazul lui pentru favorizarea infractorului.
Potrivit DNA, ISC se constituise parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii" încă din faza de urmărire penală. În 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane lei.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4342 zile, 6 ore, 9 minute, 42 secunde
Asta DA,mare om de stat ! Nici Cuza,nici regii,nici Bratenii,Coposu si Ceusescu nu se gandeau la problemele Romaniei la ora 5 dimineata. A' dracului gusat ! Model demn de urmat de limbricul cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.