Național

Un ministru la puşcărie

Ziarul de Vrancea
28 mai 2012 808 vizualizări
Fostul ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv la închisoare după un proces care a durat mai bine de nouă ani

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv ieri de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri. Completul de cinci judecători a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a judecat pe fond acest dosar. Instanţa urmează să emită mandatul de executare a pedepsei. De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar. Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Americanii-s "de vină"

Ioan Avram Mureşan este primul caz de ministru deferit justiţiei pentru infracţiuni de drept comun, primul caz în care un demnitar e trimis în faţa instanţei de Parchetul Naţional Anticorupţie (actuala DNA), care după mai bine de 9 ani a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În decembrie 2003, PNA l-a trimis în judecată pe fostul ministru al Agriculturii pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual. PNA a stabilit că inculpaţii Mureşan, Truţă şi Căpitanu au schimbat destinaţia fondului împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA şi au folosit acest fond în alte scopuri decît cele prevăzute de lege, cauzand MAA o pagubă de 29.507.688.963 de lei. De asemenea, PNA a stabilit că Mureşan a comis un abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu implicarea sa în scoaterea, de la rezervele de stat, a cantităţii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea soarelui.
Cazul Avram Mureşan a plecat de la o sesizare a agenţiei americane USAID (United States Agency for International Development), care cerea explicaţii privind cheltuirea unor bani daţi pentru construcţia unor silozuri. Sesizarea a fost făcută la Parchetul General în anul 1999, când la guvernare era Convenţia Democrată, care în 2000 a pierdut alegerile, iar puterea a fost preluată de PSD. Cazul a fost ţinut la sertar până în toamna anului 2002, când s-a înfiinţat structura anticorupţie din cadrul Ministerului Public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.