Un ministru la puşcărie
Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv ieri de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri. Completul de cinci judecători a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a judecat pe fond acest dosar. Instanţa urmează să emită mandatul de executare a pedepsei. De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar. Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.
Americanii-s "de vină"
Ioan Avram Mureşan este primul caz de ministru deferit justiţiei pentru infracţiuni de drept comun, primul caz în care un demnitar e trimis în faţa instanţei de Parchetul Naţional Anticorupţie (actuala DNA), care după mai bine de 9 ani a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În decembrie 2003, PNA l-a trimis în judecată pe fostul ministru al Agriculturii pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual. PNA a stabilit că inculpaţii Mureşan, Truţă şi Căpitanu au schimbat destinaţia fondului împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA şi au folosit acest fond în alte scopuri decît cele prevăzute de lege, cauzand MAA o pagubă de 29.507.688.963 de lei. De asemenea, PNA a stabilit că Mureşan a comis un abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu implicarea sa în scoaterea, de la rezervele de stat, a cantităţii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea soarelui.
Cazul Avram Mureşan a plecat de la o sesizare a agenţiei americane USAID (United States Agency for International Development), care cerea explicaţii privind cheltuirea unor bani daţi pentru construcţia unor silozuri. Sesizarea a fost făcută la Parchetul General în anul 1999, când la guvernare era Convenţia Democrată, care în 2000 a pierdut alegerile, iar puterea a fost preluată de PSD. Cazul a fost ţinut la sertar până în toamna anului 2002, când s-a înfiinţat structura anticorupţie din cadrul Ministerului Public.