Național

Mozaic national: Vreme instabilă pană maine după-amiază

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 956 vizualizări
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis ieri o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi căderi însemnate de apă în Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei şi zona Carpaţilor Orientali, valabilă până marţi, 29 mai, ora 16.00.

Conform ANM, în intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii relativ extinse 20-25 de litri/mp şi izolat 40-50 de litri/mp.

Cum să votaţi, ca să nu anulaţi votul

Biroul Electoral Central a stabilit, în ultima sa şedinţă, că voturi valabil exprimate la alegerile din 10 iunie sunt cele în care ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui singur patrulater. Totodată, se consideră valabil exprimat şi votul în care ştampila cu menţiunea ''votat'' depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge altul. Dacă ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de menţiunile care apar pe acesta. Potrivit BEC, este valabil exprimat votul în cazul în care ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile, fără să atingă vreun alt patrulater. În schimb, voturile nule sunt cele pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, când buletinul are alt model decât cel legal aprobat, cand nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''votat'' în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere, dar şi în situaţia în care ştampila cu menţiunea ''votat'' a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere.

Noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului îşi verifică ministerul

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, afirmă că ofiţeri ai Direcţiei Antifraudă din cadrul Ministerului de Interne vor controla unele departamente ale MDRT, timp de două luni, iar în cazul în care se va stabili că "există lucruri care nu concordă" se vor lua măsuri. Ministrul a vorbit şi de măsurile care s-ar putea lua, în cazul în care vor fi găsite nereguli. "În cazul în care există lucruri care nu concordă în ceea ce înseamnă legea, bunul simţ, sunt două tipuri de măsuri: administrative, care îmi stau în sarcină, şi de altă natură, care stau în sarcina instituţiilor abilitate. Voi face sesizări dacă am la ce", a declarat ministrul. Eduard Hellvig a spus că interesul său, ca ministru, este ca instituţia pe care o conduce să devină una profesionistă, chiar dacă acum are o imagine negativă.

S-a înecat după ce şi-a tăiat barca pneumatică în care stătea

Un bărbat în vârstă de 61 de ani din municipiul Bârlad s-a înecat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un lac din judeţul Vaslui după ce a tăiat cu cuţitul din greşeală barca pneumatică cu care se afla la braconaj piscicol împreună cu un prieten. Tragedia s-a petrecut pe lacul Prodana, cand plasa pe care încercau să o scoată din apă s-a agăţat în vegetaţia din lac. Atunci, bărbatul de 61 de ani a scos cuţitul şi, în încercarea de a tăia plasa, l-a înfipt în barcă. În scurt timp, ambarcaţiunea s-a deumflat şi s-a scufundat. Celălalt ocupant al bărcii a reuşit să se salveze, înotând la mal, unde a sunat la numărul de urgenţă 112, solicitând ajutorul pompierilor. "Un echipaj de pompieri a intervenit cu o barcă pneumatică şi a reuşit să găsească trupul bărbatului după aproximativ jumătate de oră de căutări. Din păcate, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de către echipajul medical de pe ambulanţă, bărbatul nu a mai putut fi salvat", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihaela Ştraub.

Un şofer nu a mai nimerit podul peste o apă

O maşină în care se aflau patru persoane, între care doi copii, a căzut, ieri după-amiază, de pe un pod într-un lac din judeţul Constanţa, fără să fie înregistrate victime, iar poliţiştii au stabilit că şoferul consumase băuturi alcoolice. Bărbatul de 34 de ani din Bucureşti se afla la volanul unui autoturism Hyundai şi se îndrepta spre Constanţa, cand, aflat pe DN 22 C, după ieşirea de pe autostradă şi înainte de podul peste ecluza de la Cernavodă, din cauza vitezei neadaptate la carosabilul umed, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens, a rupt parapetul unui pod, iar autoturismul a căzut în apă. Cei patru pasageri ai autovehiculului, printre care şi doi copii, unul de 8, iar celălalt de 12 ani, nu au fost răniţi şi au reuşit să iasă din apă. Poliţiştii au stabilit că şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind depistat cu o concentraţie de 0,14 alcool pur în aerul expirat. Autoturismul a fost scos din apă cu ajutorul unei macarale.

Adolescentă de 16 ani spulberată de tren

O elevă în vârstă de 16 ani, din localitatea vasluiană Deleni, a murit, ieri după-amiază, după ce a fost lovită de un tren în apropiere de Staţia CFR Vaslui, primele cercetări în acest caz indicând că este vorba despre o sinucidere, fără a se stabili deocamdată motivele gestului fetei. Potrivit primelor cercetări ale poliţiştilor vasluieni, adolescenta, elevă în clasa a IX-a la un liceu din Vaslui, a fost lovită de trenul Regio Iaşi-Tecuci în apropiere de depozitele din zona de sud a municipiului Vaslui, fără ca mecanicul de locomotivă să mai aibă timp să frâneze. Adolescenta de 16 ani locuia doar cu tatăl şi cu fraţii ei, mama fiind plecată la muncă în străinătate. Fata era elevă la un liceu din Vaslui şi făcea zilnic naveta din localitatea de domiciliu, fără a-şi justifica, cel puţin teoretic, prezenţa în municipiu într-o zi de duminică.

Contrabanda cu ţigări se menţine constantă

Contrabanda cu ţigarete s-a menţinut constantă în primele luni ale acestui an, atingând nivelul de 13% din piaţă în luna martie, dar a scăzut cu 1,4 puncte procentuale faţă de luna martie a anului trecut, se arată într-un studiu al companiei de cercetare Novel Research. "Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingând 13,4% din totalul consumului de pe piaţa românească. În toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% în regiunea de vest, 22,2% în nord-est şi 20,8% în nord-vestul ţării. Ceea ce se poate constata este o creştere îngrijorătoare pentru Bucureşti, cu 5,8 puncte procentuale în martie 2012 faţă de ianuarie, până la cota de 13,5%. În schimb, în regiunea sud-vest contrabanda a scăzut faţă de ianuarie cu 5,1 puncte procentuale, până la nivelul de 8%", a declarat într-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research. În ceea ce priveşte ponderea surselor de provenienţă a ţigaretelor de contrabandă, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plasează Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmată de Moldova, cu 26,2%, Serbia cu 20,8% şi reţeaua duty-free, cu 18,7%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.