Național

Noul ministru al Sănătăţii: "Numai Dumnezeu ne păzeşte de un eveniment catastrofal"

Ziarul de Vrancea
7 mai 2012 730 vizualizări
Vasile Cepoi vrea să obţină deblocarea posturilor din sistemul sanitar şi chiar să redeschidă unele spitale, acolo unde se justifică acest lucru

Ministrul propus pentru a prelua portofoliul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este printre puţinii care au primit ieri aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate cu unanimitate de voturi. În cazul celorlalţi candidaţi, s-au înregistrat voturi contra şi abţineri. Chiar şi mult-lăudatul ministru de Finanţe Florin Georgescu a avut 6 voturi împotrivă, în vreme ce Mariana Campeanu, propusă pentru Ministerul Muncii, a avut nevoie de două runde de vot. Unanimitate au mai obţinut ministrul propus (a treia oară în ultimele opt luni!) pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, Mircea Diaconu, care se va ocupa de portofoliul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi Liviu Marian Pop, nominalizat ca ministru delegat pentru Dialog Social.
Printre priorităţile lui Vasile Cepoi pentru Ministerul Sănătăţii se numără definirea unor reforme legislative şi funcţionale, creşterea accesibilităţi populaţiei la serviciile medicale, control asupra sumelor cheltuite în sistemul medical, deblocarea posturilor din sănătate. "Un obiectiv urgent este deblocarea posturilor în sănătate", a mai anunţat Vasile Cepoi, adăugând că România se află într-o situaţie critică. "Numai Dumnezeu ne păzeşte de un eveniment catastrofal", a adăugat ministrul desemnat, anunţând că va propune în prima şedinţă de guvern deblocarea acestor posturi.
În privinţa spitalelor desfiinţate, Vasile Cepoi a vorbit despre necesitatea înfiinţării unor centre multifuncţionale sau poate chiar redeschiderea unor spitale, acolo unde se justifică acest lucru. O prioritate imediată a ministrului desemnat este, potrivit acestuia, rezolvarea crizei medicamentelor.
El a precizat că după învestirea Cabinetului Ponta, se va întâlni, cu prioritate, cu reprezentanţi ai Casei Naţionale de asigurări de Sănătate şi cu producătorii de medicamente.
Vasile Cepoi a mai precizat că proiectul de lege privind sistemul de sănătate prevede ca persoanele scutite de plata asigurărilor să beneficieze de servicii medicale, dar a atras atenţia că "cineva trebuie să plătească pentru ele". "Adică cei care l-au scutit. Adică bugetul de stat, prin structurile care reprezintă diferitele categorii scutite", a spus Cepoi, adăugând că legea claw-back-ului va fi modificată.


Şeful CNAS a demisionat înainte să fie demis

Lucian Duţă susţine că avertismentul lui Victor Ponta, că va schimba secretarii de stat, a stat la baza deciziei sale

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi-a anunţat ieri demisia din funcţie, în condiţiile în care primul-ministru desemnat Victor Ponta declarase că intenţionează să înlocuiască secretarii de stat. Lucian Duţă şi-a prezentat bilanţul activităţii sale din 2009 şi până în prezent, menţionând că strategia CNAS a urmărit trei obiective majore: refacerea încrederii sistemului prin evitarea colapsului şi redobândirea echilibrului financiar, având în vedere că CNAS funcţionează ca un minister de finanţe al sistemului sanitar, precum şi creşterea accesului populaţiei la serviciile medicale, la o calitate cât mai bună, printr-un management bun al sumelor alocate şi obţinerea controlului bugetar prin transparentizarea cheltuielilor şi predictibilitatea evoluţiei costurilor, precum şi prin combaterea fraudei.
Printre reuşite, preşedintele CNAS a menţionat stabilitatea financiară prin măsuri ferme, chiar dacă nepopulare. "Este vorba despre introducerea unui nou preţ de referinţă pentru medicamente în 2010 şi a taxei de clawback în 2011. În lipsa acestor măsuri, sistemul ar fi dat faliment. Am preluat mandatul de preşedinte al CNAS în 2009 într-o situaţie în care bugetul asigurărilor de sănătate risca să intre în colaps. Trebuie remarcat că introducerea noului preţ de referinţă a permis stimularea consumului de medicamente generice. Sper că viitorul guvern va continua implementarea acestei măsuri corecte, care permite accesul populaţiei la medicamente mai ieftine, după cum este deja prevăzut în programul de guvernare", a declarat preşedintele CNAS.
El s-a referit şi la faptul că s-a recâştigat încrederea instituţiilor financiare internaţionale - Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - prin eliminarea arieratelor în 2011.
Potrivit lui Duţă, dacă până în 2008 populaţia avea acces limitat la medicamente, în 2009 plafoanele au fost eliminate, însă CNAS a înregistrat arierate importante. "Stabilitatea financiară obţinută în 2011 prin introducerea taxei clawback ne-a permis să asigurăm accesul integral la medicamentele necesare fără arierate", a adăugat preşedintele CNAS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.