Național

Gunoiul, o problemă urat mirositoare in Romania

Ziarul de Vrancea
16 apr 2012 1638 vizualizări
n deşeurile urbane ajung practic integral în gropi de gunoi n alte ţări, precum Germania şi Olanda, au renunţat la această "tradiţie" n Germania Belgia şi Slovenia reciclează mai mult de o treime din "producţia" de gunoi

Un raport publicat ieri de Comisia Europeană relevă că o combinaţie de taxe şi interdicţii legate de depozitarea şi incinerarea deşeurilor, scheme de responsabilizare a producătorilor şi sisteme de plată în funcţie de deşeurile generate s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru îndreptarea fluxurilor de deşeuri în direcţii mai sustenabile.
Aceste instrumente economice vor trebui introduse în mai mare măsură în toate statele membre, pentru ca UE să-şi îndeplinească obiectivul reducerii la zero a depozitării deşeurilor la gropile de gunoi, maximizarea reciclării şi reutilizării şi limitarea recuperării de energie la deşeurile nereciclabile, precizează Agerpres.
În privinţa gestionării deşeurilor urbane, un studiu al Biroului de statistică al UE, publicat la finalul lunii martie, relevă diferenţe semnificative între statele membre. Astfel, cele mai avansate şase state membre - Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia şi Olanda - depozitează în gropi de gunoi mai puţin de 3% din propriile deşeuri din mediul urban.
La polul opus, 9 state membre (printre care România) continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste 75% din propriile deşeuri urbane. În cazul României, 99% din deşeurile urbane sînt depozitate în gropi de gunoi, în timp ce în Bulgaria toate deşeurile urbane sînt depozitate în astfel de locuri. În UE, media este de 38%, iar 22% din deşeurile municipale sînt incinerate.
Un sfert din deşeurile municipale din Uniunea Europeană sînt reciclate, proporţiile cele mai mari înregistrîndu-se în Germania (45%), Belgia (40%) şi Slovenia (39%). Germania şi Olanda au renunţat complet la depozitarea deşeurilor urbane în gropi de gunoi.
Comisia Europeană încurajează statele membre să aplice cu eficienţă sporită legislaţia existentă referitoare la deşeuri. Sectoarele industriale din UE care se ocupă cu gestionarea deşeurilor şi cu reciclarea au avut în 2008 o cifră de afaceri de 145 de miliarde de euro, reprezentînd aproximativ 2 milioane de locuri de muncă. Punerea integrală în aplicare a politicii UE în domeniul deşeurilor ar putea crea încă 400.000 de locuri de muncă în UE şi o cifră de afaceri anuală suplimentară de 42 de miliarde euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.