Național

Transplant de ficat în premieră în Romania

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 594 vizualizări
O fată a primit fragmente de ficat de la mama, respectiv, sora ei

O fată de 14 ani care suferea de boala Wilson, o afecţiune metabolică a ficatului, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în premieră pentru România şi făcută rar în lume.Potrivit medicului Irinel Popescu, fetei i-au fost transplantate două porţiuni din ficatul mamei şi al sorei ei. "Aceasta deoarece nici una din cele două donatoare nu putea dona un fragment de ficat suficient de mare pentru greutatea corporală a primitoarei. În schimb, cele două fragmente de ficat, respectiv cea de 600 de grame de la mamă şi cea de aproximativ 300 de grame de la sora pacientei, realizează împreună un volum hepatic suficient pentru o primitoare de 77 de kilograme", a precizat profesorul Irinel Popescu. Cele două prelevări au început aproape simltan, de la mamă fiind luată o porţiune din ficatul drept, iar de la sora fetei jumătate din lobul stîng. "Acest transplant hepatic dublu a fost realizat pentru prima oară în 2000, în Asia şi, respectiv, Japonia şi Coreea de Sud. Pentru aceasta, specialişti de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic «Dan Setlacec» au mers în Coreea de Sud pentru a deprinde tehnicile acestui tip de intervenţie", a mai spus profesorul Irinel Popescu. El a precizat că riscurile în astfel de intervenţii sînt foarte mari, atît la donator cît şi la primitor.
Cele trei paciente sînt la Terapie Intensivă. Mama fetei a spus că prin acest transplant i-a dat fiicei sale o a doua şansă la viaţă. "Era normal să o ajut", a spus mama adolescentei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.