Național

Somnul parlamentarilor naşte legi

Ziarul de Vrancea
9 mar 2012 586 vizualizări
Parlamentul a adoptat tacit, de la începutul acestei sesiuni parlamentare, un număr de 25 de proiecte de lege şi iniţiative legislative, în condiţiile grevei senatorilor şi deputaţilor din opoziţie şi a incapacităţii puterii de a-şi mobiliza parlamentarii pentru a participa la şedinţele în plen.

În luna februarie, la Camera Deputaţilor au fost adoptate tacit, pe fondul lipsei opoziţiei din Parlament, 17 proiecte de lege. Dintre acestea, 11 reprezintă acorduri internaţionale, 3 sînt modificări ale Legii educaţiei, iar restul sînt ordonanţe şi un proiect venit de la Guvern. Aceste proiecte au fost adoptate tacit din mai multe cauze, fie că nu s-au putut ţine la timp şedinţele de vot final, nefiind cvorum din cauza lipsei parlamentarilor opoziţiei din plen, fie că aceste proiecte nu au putut fi discutate în comisii. Modificările Legii educaţiei sînt iniţiate atît de deputaţi independenţi, cît şi de cei din opoziţie. Una dintre acestea, iniţiată de către deputatul independent Mircia Giurgiu, de Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Amet Aledin (minorităţi), se referă la pensionarea cadrelor didactice. Astfel, cadrele dicactice se vor putea pensiona la sfîrşitul anului universitar în care împlinesc 65 de ani. Tot fără dezbatere a fost adoptată şi propunerea legislativă a unor deputaţi PSD şi PNL potrivit căreia în consiliul de administraţie al unei unităţi de învăţămînt, alături de un reprezentant al elevilor, va avea statut de observator şi liderul de sindicat din instituţia şcolară respectivă. Al treilea proiect de modificare a legii învăţămîntului adoptat tacit propune ca decontarea sau plata echivalentă a costurilor de transport pentru personalul didactic din mediul urban şi rural să se facă într-un cont special, în baza unei cereri şi a unui raport întocmit de Inspectoratul şcolar Judeţean.

Poliţiştii care ratează testele fizice, daţi afară

Camera Deputaţilor a adoptat tacit şi două ordonanţe de urgenţă, una privind comunicaţiile electronice, iar alta referitoare la modificarea statutului poliţistului, precum şi un proiect de modificare a legii pregătirii populaţiei pentru apărare.
La Senat, opt iniţiative legislative şi proiecte de lege de adoptare a unor ordonanţe au trecut tacit de la începutul acestei sesiuni parlamentare, din cauza blocajelor care au afectat funcţionarea acestei Camere legislative. Perioada de acalmie de la începutul sesiunii, în care senatorii au avut răgazul să dezbată şi să voteze legile, nu a durat mult în Senat, senatorii PSD şi PNL decizînd să iniţieze un protest prin care să boicoteze lucrările în plen ale celor două Camere. Beneficiind de o majoritate fragilă, în lipsa senatorului UDMR Verestoy Attila, aflat în concediu medical, şi nereuşind să îşi mobilizeze suficient senatorii, mai ales cei care sînt şi miniştri, puterea nu a reuşit, timp de mai multe şedinţe, să asigure cvorumul de lucru necesar dezbaterii şi votării legilor. Nici cu ajutorul prezenţei senatorului independent Mircea Geoană, parlamentarii din arcul guvernamental nu au reuşit să menţină cvorumul de lucru, de 68 de parlamentari, pentru a trece proiectele aflate pe ordinea de zi. Una dintre iniţiativele legislative adoptate tacit la Senat prevede pedepse pentru agresiuni împotriva personalului din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii sau pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii. Potrivit proiectului de lege, vătămarea corporală gravă săvîrşită împotriva acestei categorii profesionale ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la 3 la 12 ani. Tot tacit a trecut de această Cameră legislativă şi o iniţiativă care prevede că poliţiştii care obţin calificativul "nesatisfăcător" de două ori la evaluările sportive periodice îşi pierd locul de muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.