COLOANA de stiri nationale:Părinţii îşi schimbă buletinul pentru a-şi da copiii la cele mai bune şcoli
Oameni încearcă în acest mod să-şi înscrie copiii în clasa întîi şi în cea pregătitoare la unitatea de învăţămînt din zona centrală, considerată printre cele mai bune şcoli din oraş. Potrivit directorului şcolii generale "Ioan Alexandru Brătescu Voineşti", Nicolae Nicolăescu, de la începutul lunii februarie, părinţii au căutat rude şi prieteni din zona arondată şcolii, pe care i-au rugat să-i "ia în spaţiu", apoi s-au prezentat cu buletine noi, însă toate cazurile au fost respinse potrivit normelor interne de selecţie a elevilor. "Nu locuiesc la noile adrese, dar zeci de părinţi s-au prezentat la şcoala noastră cu buletine emise în decursul lunii februarie, reţineţi buletine noi cu adrese noi, nu flotant, deci părinţii îşi fac dreptate în felul lor. Numărul mare de astfel de cazuri ne-a determinat să cerem informaţii despre aceste persoane de la asociaţiile de proprietari şi chiar de la vecini, iar concluziile ne-au arătat invariabil că nu locuiesc acolo, la noile adrese", a declarat directorul şcolii. Reprezentanţii ISJ Dîmboviţa susţin ca normele de înscriere în clasa întîi şi în clasa pregătitoare vor fi respectate şi dau asigurări că toţi copiii vor fi înscrişi.
Serbia a cedat presiunilor făcute de Romania
Cele două ţări au semnat ieri un protocol privind statul minorităţilor, document impus de Romania statului vecin în perspectiva aderării la UE
România şi Serbia au semnat ieri, la Bruxelles, un protocol privind statutul minorităţilor din cele două ţări, după ce partea română a solicitat în reuniunea de marţi a Consiliului Afaceri Generale (CAG) semnarea cît mai rapidă a unui astfel de document. Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, şi de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic. Aseară, chestiunea urma să fie discutată de preşedintele Traian Băsescu cu liderii celorlalte state membre ale UE, în condiţiile în care la Consiliul European, care a început ieri, se aşteaptă ca Serbia să primească statutul de candidat la aderarea la UE. La reuniunea CAG din urmă cu două zile, România a condiţionat votul de în favoarea aderării Serbiei de semnarea unui acord bilateral între cele două ţări statutul minorităţilor.
Antonescu: "Poziţia Romaniei a fost corectă"
Poziţia pe care România a afişat-o în cazul Serbiei este una corectă, a declarat ieri liderul PNL Crin Antonescu, care a transmis acest mesaj partenerilor germani în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia. Liderul PNL a spus că a fost surprins că reprezentanţii Partidului Liberal din Germania, cu care a avut discuţii, au exprimat "o uşoară nedumerire" aflînd poziţia României, deoarece ţara noastră a dus întotdeauna o politică pro-sîrbească. "Eu nu am putut face altceva, neavînd toate datele problemei şi fiind la rîndul meu surprins de poziţia de care am luat act, decît să le spun că într-adevăr motivul pentru care România are rezerve e corect şi anume că minoritatea românească din Serbia trebuie să se bucure de nişte drepturi mult mai mari. Că România e o ţară model prin generozitatea sa legislativă şi practică în raport cu minorităţile şi că în această calitate are tot dreptul moral şi politic să ceară aceeaşi măsură", a relatat Antonescu discuţia pe care a avut-o cu partea germană.
Procurorul şi acuzatul din "dosarul Zăvornanu" îşi povesteau preferinţele sexuale
Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriul prin care l-au deferit justiţiei pe fostul procuror Maximilian Bălăşescu că acesta avea o conduită nefirească în prezenţa denunţătorului său Sebastian Dobrescu, împotriva căruia Oana Zăvoranu făcuse plîngere penală. Anchetatorii DNA arată că, în timpul unei audieri la Parchet, Bălăşescu a discutat cu denunţătorul chestiuni legate de viaţa intimă a Oanei Zăvoranu sau despre preferinţe sexuale, totul pe un ton marcat de vulgaritate şi obscenitate. "Astfel, cei doi interlocutori, fără a mai deosebi între calitatea de anchetator şi cea de acuzat, s-au tutuit reciproc, au utilizat cuvinte sau expresii obsecene, au discutat despre viaţa intimă a părţii vătămate, Oana Zăvoranu şi a altor persoane implicate în dosar, şi-au dezvăluit anumite preferinţe de natură sexuală şi alte aspecte de ordin personal", notează DNA. Procurorii mai arată că, tot atunci, Maximilian Bălăşescu i-a "dezvăluit" lui Dobrescu adevăratul interes în dosar şi anume acela de a plăti o "poliţă" uneia dintre persoanele cercetate. "Pe fondul acestei atmosfere familiare, Maximilian Bălăşescu i-a dezvăluit denunţătorului Dobrescu că interesul său pentru instrumentarea respectivului dosar era determinat, cu precădere, de faptul că dorea să plătească o «poliţă» uneia dintre persoanele cercetate. Sub acest aspect Bălăşescu a afirmat: «Eu urmăresc altceva în dosarul ăsta! Pe mine nu mă interesează ea (Ioana Zăvoranu - nota procurorului)! Pe mine mă interesează Nat. Nat să stea la puşcărie pînă o să-mi aduc aminte de el!»", se arată în documentul citat. Anchetatorii mai notează în rechizitoriu că această discuţie dintre Bălăşescu şi Dobrescu denotă înţelegerea infracţională dintre ei, cu atît mai mult că procurorul nu numai că l-a favorizat, dar s-a folosit de toate cunoştinţele şi procedurile judiciare pentru a gîndi în avans modul în care să rezolve favorabil dosarul.
Cum convingi autorităţile că meriţi să fii roman? Dai şpagă
Procurori au reţinut ieri zece persoane într-o anchetă privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni. În acest dosar, anchetatorii au efectuat 32 de percheziţii la adrese din Bucureşti, Chitila, Otopeni şi Teleorman. "În ceea ce priveşte decesul directorului adjunct al Direcţiei de Stare Civilă şi Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Sector 1 Bucureşti, despre care s-a vehiculat în spaţiul public că s-ar fi produs în timpul percheziţiilor derulate astăzi (n.r. - ieri), precizăm faptul că acesta nu avea nici o calitate procesuală în această cauză şi nici nu se afla între persoanele conduse sau ce urmau să fie aduse la audieri", arată Parchetul General.
Şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1 a murit, ieri dimineaţă, după ce a fost anunţat că unii dintre subalternii săi sînt audiaţi în ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie. În cauză sînt cercetate 36 de persoane sub aspectul săvîrşirii unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite sau folosire de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite. În această anchetă sînt suspectate de implicare în activitatea infracţională 20 de persoane cu dublă cetăţenie română şi moldoveană care au intermediat activităţile infracţionale, doi lucrători ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), două persoane angajate la Serviciul Public Comunitar pentru evidenţa persoanelor Bucureşti şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă Sector 1.
Copiii, obligaţi să înveţe rugăciuni încă de la clasa pregătitoare
Ministerul Educaţiei a suspus dezbaterii publice curriculumul pentru grupa pregătitoare, materiile care vor fi studiate fiind Dezvoltare personală, Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizică şi sport, Arte vizuale şi lucru manual. Copiii vor avea o oră de Religie pe săptămînă. Ministerul propune o programă care se adresează copiilor de religie ortodoxă, programele pentru alte culte urmînd să se ghideze după principii similare. Copiii trebuie ca, pînă la finalul grupei pregătitoare, să poată identifica elemente de bază ale credinţei religioase, să poată analiza "caracteristicile comportamentale ale unui bun creştin, pe baza valorificării unor situaţii din viaţa de zi cu zi", să poată aplica "reguli de comportament moral-creştin în contexte de viaţă familiare", să poată identifica elemente de diferenţiere între oameni. De asemenea, copiii vor trebui să poată explica semnificaţia unor elemente religioase cunoscute, obiectiv ce va fi atins prin dialoguri pe baza unor audiţii de texte biblice şi despre vieţile sfinţilor, descrierea unor icoane, învăţarea de rugăciuni, cîntări şi colinde. De asemenea, copiii vor trebui identifice "sărbători şi evenimente cu semnificaţii religioase, cu incidenţă asupra vieţii familiei". Procesul de învăţare va include vizite la biserici, vizionarea de filme avînd conţinut religios sau căutarea pe internet a unor informaţii sau imagini avînd conţinut religios.
Curriculumul pentru grupa pregătitoare este supus dezbaterii publice timp de două săptămîni, începînd din 1 martie
Ponta se declară împotriva proiectului de la Roşia Montană
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat ieri că va anula o eventuală undă verde acordată de actuala putere pentru proiectul minier Roşia Montana, în cazul în care va ajunge prim ministru după alegerile legislative din toamnă acestui an. "Da, voi reveni asupra unei asemenea decizii, cu siguranţă", a răspuns Victor Ponta ziariştilor străini acreditaţi la Bucureşti. Grupul candian Gabriel Resources doreşte să exploateze cel mai mare zăcămînt de aur din Europa la Roşia Montana. Filiala sa Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) aşteaptă încă aprobarea din partea ministerului Mediului. Acest proiect este aspru criticat de organizaţiile pentru apărarea mediului, din cauza utilizării a circa 12.000 de tone de cianură pe an şi a distrugerii parţiale a galeriilor miniere din epoca romană. Compania susţine că va investi 1,7 miliarde de dolari şi afirmă că respectă toate reglementările europene. O propunere legislativă care autorizează societăţile miniere private să procedeze la expropieri în numele statului a fost extrem de criticat de ONG-uri, care spun că este special conceput pentru RMGC. Ponta a precizat că el însuşi a depus un amendament care stipulează că legea nu "se va aplica pentru exploatările care utilizează cianura". Acest text, care nu a fost încă adoptat, a fost propus de un deputat din partidului lui Ponta şi un altul din PDL.