Național

Legea lustraţiei, criticată din toate părţile

Ziarul de Vrancea
1 mar 2012 1023 vizualizări
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, recunoaşte că actul normativ este "o formulă soft a legii vechi" n şeful DNA nu înţelege de ce procurorii sînt singura categorie profesională lustrată în întregime

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat ieri că Legea lustraţiei, adoptată marţi, este "o formulă soft a legii vechi". Ea s-a referit şi la situaţia Monicăi Macovei, lustrată de noul act normativ în calitate de procuror înainte de 1989. "Monica Macovei a fost unul dintre oamenii care au susţinut din primul moment această lege şi am avut numeroase discuţii cu dumneaei pe această temă, solicitându-mi de fiecare dată ca această lege să fie cît mai repede trecută de Parlament. Sînt convinsă că Monica Macovei dacă va dori să candideze, va trece de orice test electoral", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, potrivit RFI.
Întrebat dacă europarlamentarul Monica Macovei poate fi lustrată în urma aplicării legii, deputatul Eugen Nicolicea a răspuns: "Europarlamentarul Monica Macovei, nu, fostul procuror Monica Macovei, da, dar începînd cu mandatul următor".

PSD: Legea lustraţiei este tardivă şi inutilă

Senatorul PSD Georgică Severin a declarat ieri că Legea lustraţiei este tardivă şi inutilă, singurul scop fiind acela de a ataca "personalităţi ale opoziţiei". El spune că legea a fost făcută "pe genunchi" şi arată că puterea nu gîndeşte, ci doar votează. "Legea lustraţiei nu rezolvă decît trei probleme. Am aflat că Ion Iliescu nu va putea fi numit secretar de stat în următorii cinci ani, am aflat că a fi membru în CC al UTC era mai puţin grav decît a fi secretar economic pe municipiu şi am aflat că şefii de agenţii diplomatice şi economice în străinătate nu aveau nici o treabă cu Securitatea, ci reprezentau cu cinste România şi aveau marea calitate de a fi susţinători ai lui Paul Goma", a afirmat el. Senatorul PSD a declarat că legea lustraţiei a avut ca singur scop, adică atacarea unor personalităţi ale opoziţiei, cum ar fi Ion Iliescu, dar care nu mai sînt atacabile, "pentru că nu mai au ambiţii politice".

Morar: "Este absolut de neconceput"

Şi procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a criticat ieri, la postul public de radio, forma pe care o îmbracă Legea lustraţiei. El spune că nu i se pare normal ca o întreagă categorie socio-profesională (n.r.- procurorii) să fie lustrată fără discernămînt şi recunoaşte că dacă ar fi intrat cu un an mai devreme în magistratură ar fi fost şi el lustrat şi nu ar mai fi putut deţine funcţii de conducere. "Mie mi se pare anormal, dacă este aşa, ca o întreagă categorie socio-profesională să fie lustrată fără discernămînt. Şi dacă este aşa, cum vedem în presă, observăm că procurorii sînt singura categorie profesională inclusă la grămadă în această lege. De ce nu şi judecătorii care au dat sentinţe politice, nu? Care au trimis oamenii la canale, care i-au trimis în gulagul românesc şi aşa mai departe. De ce nu toţi ofiţerii de poliţie, ofiţerii de securitate? Legea a făcut distincţie din ce văd eu", a afirmat şeful DNA. El a spus că trebuie studiată această lege de care toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu a văzut-o în forma consolidată. "Eu unul nu am văzut acea lege. Oricum, eu vorbesc cît se poate de obiectiv că nu sînt în categoria acelora. Am intrat în magistratură în septembrie 1990. Eram student pe acea vreme. Ironic, singura categorie profesională introdusă la grămadă sînt procurorii, dacă este aşa, ceea ce este absolut de neconceput", a subliniat Morar. Şeful DNA a adăugat că marea majoritate a procurorilor care au lucrat în regimul comunist au instrumentat dosare de drept comun, de violenţă, fiind trimişi în judecată oameni care au omorît, violat, tîlhărit şi furat. "Ce au avut ei cu regimul comunist? Ordinea trebuie respectată în orice stat, fie că e el şi comunist", a mai afirmat Daniel Morar.
Potrivit Legii lustraţiei, document făcut public de Hotnews, este lustrată, printre alţi, şi "persoana care a exercitat funcţia de preşedinte sau preşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct în cadrul unităţilor de procuratură, precum şi persoana care a îndeplinit funcţia de secretar de partid în oricare dintre instanţele judecătoreşti".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.