Național

Romanul care a spart serverele NASA, condamnat cu suspendare

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 1007 vizualizări
Tînărul are doar nouă clase şi nu a făcut studii aprofundate de informatică n prejudiciul estimat depăşeşte 500 de mii de dolari

Tînărul clujean acuzat că a spart serverele NASA, Robert Butyka, a fost condamnat ieri la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca, el urmînd să fie pus în libertate. Sentinţa este executorie, dar nu şi definitivă. Robert Butyka, în vîrstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile. El a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic şi deţinerea fără drept a unui program informatic în scopul săvîrşirii acestor infracţiuni. În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinînd NASA. "Prin activitatea infracţională, inculpatul a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date", preciza DIICOT.
Tînărul are doar nouă clase, nu are studii aprofundate în informatică, însă este foarte priceput în domeniu, afirmau surse din rîndul anchetatorilor, care adăugau că el a făcut acest gest doar pentru a demonstra că poate, cauzînd un prejudiciu de 500.000 de dolari. Potrivit acestora, Robert Butyka, ce folosea porecla "Iceman" pe internet, nu are un loc de muncă.
Pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tînărul spunea că a absolvit "University of Weed" (n.r.- universitatea de marijuana).
Butyka şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei. Din acest dosar a fost disjuns un altul în care se va judeca latura civilă, după ce National Aeronautics and Space Administration (NASA) s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.