Național

Şefi de la Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, cercetaţi pentru subminarea economiei naţionale

Ziarul de Vrancea
5 ian 2012 2034 vizualizări
Potrivit primelor informaţii, ar fi vorba de mai multe contracte acordate preferenţial de Romgaz unei companii private, pagubele aduse statutului fiind estimate la 126 milioane de dolari

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sînt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit procurorilor, "în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional". Potrivit anchetatorilor, o societate comercială a beneficiat de cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA. Gazele proveneau din producţie internă, iar firma "înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".
Surse judiciare susţin că societatea beneficiară ar fi InterAgro, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, iar sesizarea privind activitatea infracţională a venit din partea SRI. Ioan Niculae a fost citat iniţial de procurorii DIICOT în acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat că nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele citate. De asemenea, în 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate în acest dosar, iar în 29 decembrie alte 15 persoane.

Ioan Niculae: "Companiile mele nu au datorii la stat"

Potrivit Ministerului Economiei, solicitat de Hotnews să comenteze informaţiile, din 2009 pînă în octombrie 2010, InterAgro a beneficiat legal de anumite facilităţi la achiziţionarea gazelor. Practic, producătorii din industria chimică, dar şi unele companii din domeniul energetic, au beneficiat pînă la 31 octombrie 2010 de gaze naturale doar din producţia internă, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici faţă de factura la gaz plătită de populaţie şi semnificativ mai mici faţă de orice alt consumator eligibil din Romania. Măsura a fost luată în mai 2009 şi a expirat la 31 octombrie 2010. În acea perioadă, gazele din producţia internă costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, în timp ce preţul gazului din import ajungea pîna la 380 dolari/1.000 mc.
Omul de afaceri Ioan Niculae a negat acuzaţiile, spunînd că nu a fost favorizat de Romgaz şi a precizat că firmele lui nu au datorii la stat. "Noi nu am primit niciodată gaz la alt preţ decît alte companii din România. Companiile mele nu au datorii la stat. Întrebaţi-i pe procurori. Faceţi o mare eroare să daţi la o astfel de oră informaţii inexacte", a declarat Ioan Niculae la Realitatea TV.

Procurorii au cerut documente din perioada Vosganian

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Hotnews că printre persoanele puse sub învinuire se afla Marcel Adrian Piteiu, membru PDL şi director general Romgaz şi Ioana Apan (fosta consilieră a lui Codruţ Sereş, trimis şi el în judecată pentru submniarea economiei naţionale în alt dosar) - acum preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz şi secretar general adjunct în Ministerul Economiei, Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Miţea (PNL), fost director adjunct al Romgaz şi Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în guvernarea Tăriceanu
Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat ieri că a cerut efectuarea unei anchete interne privind cazul de subminare a economiei naţionale în care este implicată compania InterAgro, precizînd că în 2010 procurorii i-au cerut date despre piaţa gazelor. "Am cerut realizarea unei anchete interne legată de acest caz. În 2010 a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din producţia internă", a declarat Chiriţoiu, menţionînd că este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian. Vosganian a fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un armean prost, acum 4487 zile, 10 ore, 51 minute, 26 secunde
Pe ei,pe mama lor de sacali !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.