Național

Terorist, ameninţat cu o maşină de găurit în centrul Capitalei

Ziarul de Vrancea
9 dec 2011 1618 vizualizări
Aşa susţine, într-un reportaj, soţia unuia dintre prizonierii care ar fi fost aduşi şi torturaţi în Romania de către CIA n MAE neagă din nou că autorităţile romane ar avea informaţii pe acest subiect

Foşti agenţi CIA au recunoscut clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) drept centru în care s-au aflat în 2003 în Bucureşti, potrivit reportajului prezentat joi noapte de postul ARD, televiziunea publică germană. Reporterii emisiunii Panorama spun că, împreună cu AP, au primit informaţia de la o sursă că o închisoare a CIA s-ar fi aflat în sediul ORNISS din Bucureşti (n.r. – sitată în centrul Capitalei). "Oficial, clădirea nu poate fi fotografiată nici măcar din afară, astfel că am filmat pe ascuns", spune jurnalistul de la Panorama, reportajul prezentînd imagini ale clădirii ORNISS făcute din maşină. Cei de la emisiunea Panorama s-au deplasat apoi în Statele Unite, unde spun că au discutat cu foşti agenţi CIA care au lucrat în Bucureşti. "Le punem fotografiile în faţă: din 60 de clădiri diferite din Bucureşti, toţi cei întrebaţi au identificat sediul ORNISS. Da, aici au fost incepînd cu 2003", precizează reporterul. Potrivit reportajului, unul dintre foştii agenţi CIA a acceptat să ofere detalii despre vizita sa la Bucureşti. "A trecut cu maşina prin faţa clădirii centrale a ORNISS, apoi şi-a amintit că a virat după această clădire, spre poarta bine păzită, unde a fost oprit. Agentul CIA a avut voie să intre cu maşina în curtea interioară. De acolo, a intrat într-o altă clădire, controlată de americani. Îşi aminteşte că era o scară care ducea spre subsol, unde sînt celulele cu prizonieri. Din amintirile sale, în fiecare celulă erau un ceas şi o săgeată pictată pe podea", potrivit reportajului. Reporterii de la Panorama spun că unul dintre cei care ar fi fost duşi într-una din celulele din sediul ORNISS este teroristul Abdelrahim Al-Nashiri. Ei au intervievat-o, la New York, pe soţia acestuia. "Diferite surse publice au întărit faptul că o închisoare CIA a fost în România şi că soţul meu a fost ţinut acolo", a spus femeia, care face referire la un document oficial potrivit căruia soţul său "a fost torturat şi ameninţat cu executarea". "A fost dezbrăcat total şi legat la ochi, l-au ameninţat cu o maşină de găurit şi i-au ţinut o armă la cap. A fost ţinut într-o astfel de poziţie pînă cînd braţele aproape că i-au cedat. L-au ameninţat că-i vor viola mama. Toate aceste metode sînt descrise în documente oficiale ale guvernului american", mai spune femeia. Reporterii de la Panorama l-au intervievat de asemenea pe Dick Marty, fostul raportor CoE în dosarul presupuselor închisori CIA. Acesta confirmă existenţa unor închisori CIA în România.

MAE: "Nu există nici un fel de dovezi"

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României exprimată anterior cu privire la acest subiect, şi anume aceea că autorităţile române nu deţin nici un fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul ţării noastre au existat centre de detenţie secrete ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism", a declarat, vineri, Doris Mircea, purtător de cuvînt al MAE. Ea a amintit că, în urma anchetei desfăşurate de autorităţile române şi finalizată în 2008, "a rezultat că nu există nici un fel de dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.