Național

Judecătorii au rezolvat misterul pixelului albastru

Ziarul de Vrancea
30 nov 2011 621 vizualizări
Deşi i-au dat dreptate preşedintelui în procesul cu Dinu Patriciu, magistraţii consideră că Băsescu a săvîrşit un act de violenţă faţă de copil

Traian Băsescu a săvîrşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, se arată în motivarea deciziei din procesul intentat de şeful statului lui Dinu Patriciu. Cu toate acestea preşedintele a cîştigat, în 19 octombrie, litigiul cu omul de afaceri, după publicarea filmului în care părea a lovi un copil la un miting electoral. Instanţa arată, în motivarea deciziei, că, "sub aspectul forţei probante", declaraţia preşedintelui are valoarea unei "mărturisiri extrajudiciare verbale", care poate fi folosită ca probă împotriva celui care o face. "În temeiul probelor arătate mai sus şi ţinînd cont că prin verbul «a împinge» se înţelege şi «a îmbrînci» (conform DEX, ediţia 1998), instanţa reţine că reclamantul (n.r. - Traian Băsescu) a săvîrşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004", notează judecătorul în motivarea deciziei, dată publicităţii ieri. Instanţa precizează că "nu este învestită cu o acţiune avînd ca obiect tragerea la răspundere a reclamantului pentru această faptă săvîrşită în septembrie 2004".

Meleşcanu, martor în dosar

Judecătoria Sectorului 1 a avut în vedere şi declaraţia dată de Teodor Meleşcanu, fostul ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu. "În schimb, din declaraţia martorului Meleşcanu Teodor Viorel, ce s-a aflat în timpul desfăşurării evenimentului electoral din anul 2004, pe scenă, în rîndul al doilea din spatele reclamantului, la o distanţă de aproximativ trei, patru metri, se reţine că a avut loc un incident, în cadrul căruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei şi a întins microfonul unui copil ce a făcut afirmaţii defăimătoare, care însă, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat şi care ovaţiona. Martorul a menţionat expres că «la un moment dat, copilul a făcut un pas în spate, dar că nu poate preciza din ce motiv», că înălţimea copilului nu depăşea nivelul scenei şi că nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, să fi avut vreo reacţie faţă de incident. Martorul a mai arătat că pîrîtul a participat la acest miting, aflîndu-se în rîndul din faţa sa, spre stînga scenei şi că ar fi putut să vadă acest incident, din locul în care se afla, fără însă a avea această certitudine. De asemenea, s-a arătat că în «cercul organizatorilor mitingului, au fost discuţii ulterioare cu privire la modul de organizare şi modul în care copilul a luat cuvîntul»", mai noteză instanţa în motivare.
Judecătorul arată că Teodor Meleşcanu nu a descris în mod direct săvîrşirea faptei, dar a arătat că a observat efectele producerii acesteia.
Pe de altă parte, în motivare se mai arată că Patriciu trebuia să divulge de cînd ştia, adică din 2004, presupusa faptă a lui Traian Băsescu, nu cu zece zile înainte de finalizarea campaniei, scopul declaraţiei fiind nu dezbaterea unei chestiuni de interes public, ci cauzarea unui "prejudiciu de imagine" apt să influenţeze rezultatele.
Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu cerînd despăgubiri de un leu pentru "minciună şi trucarea unor filmări", în urma apariţiei pe piaţă a filmului mai sus menţionat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.