Național

Atenţie mărită: 20% dintre şoferi circulă pe străzi fără asigurare

Ziarul de Vrancea
28 nov 2011 611 vizualizări
Aşa arată un studiu realizat de GfK Romania u la acest capitol sîntem sub limitele UE

Parcul auto naţional este asigurat prin intermediul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie în proporţie de 80%, a declarat, ieri, preşedintele Directoratului UNIQA Asigurări, Florin Golovatic, care a citat datele unui studiu realizat în iulie de GfK Romania. "De asemenea, potrivit studiului, 55% din fondul locativ naţional nu este asigurat prin intermediul unei poliţe obligatorii sau facultative, iar asigurările de viaţă au o pondere de 21% din totalul subscrierilor la nivelul întregii pieţe. Aceste cifre spun că Romania este una din ţările europene cu grad redus de cuprindere asigurări şi, în acelaşi timp, cu un potenţial de creştere semnificativ în anii următori", a spus Golovatic. Una din condiţiile aderării Romaniei la Uniunea Europeană a fost ca parcul auto naţional să fie asigurat RCA în proporţie de 90%. Romania este membru UE de la 1 ianuarie 2007. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la finele anului 2010, numărul poliţelor RCA în vigoare se ridica la 3,72 milioane, din care 2,8 milioane poliţe încheiate pentru persoane fizice, reprezentînd 75,29% din total. "În aceste condiţii, apreciem că gradul de acoperire în asigurarea obligatorie RCA al parcului auto activ din Romania (care circulă pe drumurile publice) a fost de peste 87%", se mai spune în raportul anual al Comisiei. Datele studiului IMDS GfK arată că 46% din populaţia Romaniei deţine o poliţă de asigurări generale (locuinţă sau auto), în creştere cu 14% faţă de 2010, pe fondul introducerii asigurărilor obligatorii de locuinţă şi creşterii numărului de posesori de autovehicule. "Acelaşi studiu arată că doar 19% din populaţia Romaniei deţine o poliţă de asigurări de persoane (viaţă, accidente şi sănătate) şi numai 12% din locuitorii ţării are o poliţă de asigurare de viaţă", a mai spus Golovatic. În acest context, UNIQA Asigurări a lansat, ieri, o campanie naţionala de informare şi educare despre asigurări. Denumită "Venim la tine acasă!", campania are ca scop creşterea nivelului de infomare cu privire la necesitatea asigurărilor. În prima etapă, în luna decembrie a acestui an, proiectul va fi implementat în patru judeţe - Ilfov, Cluj, Bacău şi Dolj - urmînd să fie extins la nivel naţional.  UNIQA Asigurări (fostă Unita) este unul dintre primii zece jucători pe piaţa locală de profil. Societatea a subscris, în primele nouă luni, prime de 293,47 milioane de lei, în scădere cu 5,7% faţă de septembrie 2010, iar despăgubirile plătite clienţilor au coborît cu 10,7%, la 268,26 milioane de lei, potrivit datelor companiei. Anul trecut, subscrierile companiei au coborît cu 12,9%, la 432,4 milioane de lei, iar asigurătorul a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 56,1 milioane de lei, de la un cîştig net de 2,48 milioane de lei în 2009. Societatea are un capital social de 320,26 milioane de lei, controlat în proporţie de 100% de grupul financiar UNIQA (Austria), care mai deţine pe piaţa romanească Uniqa Asigurări de Viaţă (fostă Agras).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.