Național

Care criză?Comoditatea miniştrilor, jumătatea de miliard de euro pe an

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 708 vizualizări
Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane euro numai în ministere dacă ar amenaja în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deţinute de stat spaţii în care să funcţioneze împreună mai multe astfel de instituţii, costurile pentru întreţinerea sediilor depăşind în prezent 500 milioane euro.

Cele 15 ministere reprezentate în Cabinet, alături de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi excluzînd nou-înfiinţatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat în acest an de la buget circa două miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru întreţinerea propriilor sedii. Banii au fost folosiţi pentru rechizite de birou, materiale pentru curăţenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate şi reparaţii curente, precum şi pentru achiziţionarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicaţii.
La acelaşi număr de ministere, cheltuielile totale pentru întreţinerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde lei anul trecut la 2 miliarde lei în acest an şi sînt indicate în continuare în creştere, la 2,2 miliarde lei în proiecţiile bugetare pentru anul viitor. Cheltuielile sînt pregătite deja să crească şi în intervalul 2013-2015 la peste 2 miliarde lei, costuri care ar urma să urce semnificativ în condiţiile în care mai multe ministere nici nu şi-au bugetat încă serviciile de întreţinere.

614,7 milioane lei, bani de benzină şi piese de schimb

Pentru intervalul 2013-2015 se va ajunge să fie plătit şi mai mult pentru servicii de întreţinere a sediilor ministerelor, cheltuielile fiind estimate să depăşească în această perioadă 1,5 miliarde lei anual. Pentru cumpărarea de maşini, mobilier şi aparatură birotică, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungînd de la 289,2 milioane lei anul trecut la 457,6 milioane lei cheltuite în acest an. Achiziţiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente. Achiziţiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanţi şi piese de schimb, fondurile alocate în acest sens dublîndu-se de asemenea în interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei în acest an şi urmînd să ajungă la 235,7 milioane lei anul viitor. Pentru intervalul 2013-2015, Guvernul este pregătit deja să scoată de la buget un total de 614,7 milioane lei numai pentru carburanţi auto şi piese de schimb. Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse măcar cu 150-200 milioane euro anual dacă Guvernul ar decide ca în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deţinute de stat să funcţioneze împreună cîte 4-5 ministere, fără a mai lua în calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor instituţii publice, al agenţiilor guvernamentale şi al administraţiei publice locale. Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat şi cu fonduri obţinute din vînzarea sau închirierea clădirilor în care au funcţionat ministerele delocalizate, se arată într-un raport elaborat în toamna acestui an de PricewaterhouseCoopers România pentru Camera Deputaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.