Național

Fostul deputat Ristea Priboi a intrat in vizorul DNA

Mihai Boicu
17 apr 2006 1590 vizualizări
Ristea Priboi este anchetat de DNA pentru ca l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri craiovean Genica Boierica sa puna mina pe o fabrica. Procurorii i-au perchezitionat casa din Bucuresti in cautarea de obiecte de cult si de arta si a unei vinoteci primite pentru aceasta afacere. Priboi nu mai este de gasit in ultima vreme si se pare ca se afla in Dubai.

Fostul deputat de Vrancea Ristea Priboi este acuzat de DNA de insusire de foloase necuvenit, fals si uz de falz. Procurorii anticoruptie i-au perchezitionat joia trecuta casa din Bucuresti, in cautarea unor obiecte de cult si arta. Este vorba de tablouri, 30.000 de sticle de vin vechi si obiecte arta pe care Priboi le-ar fi primit de la omul de afaceri craiovean Genica Boierica ca "multumire" pentru ca l-ar fi ajutat sa puna mina pe societatea Bahus SA Craiova. Procurorii DNA cred ca o parte dintre aceste obiecte au ajuns in posesia lui Adrian Nastase. Fostul ofiter DIE a disparut in ceata dupa ce PSD a pierdut alegerile si se pare ca se afla in Dubai. Ristea Priboi a fost acuzat ca a avut legaturi cu Securitatea si ca a fost unul dintre cei care au anchetat revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987. In Vrancea, fostul deputat nu s-a remarcat prin activitatea politica, ci prin diverse scandaluri, cum ar fi vinzarea de mape si rechizite Consiliului Judetean de la firma socrilor sai.




Ristea Priboi este anchetat de DNA pentru insusire de foloase necuvenite, fals si uz de fals, potrivit unor dezvaluiri facute de cotidianul "Gindul". Dupa cum se stie, acesta a fost deputat de Vrancea in perioada 2000-2004, in care s-a facut remarcat numai prin scandaluri, fie din cauza apartenentei sale la structurile fostei Securitati, fie din cauza afacerilor in care a fost implicat. Procurorii anticoruptie i-au perchezitionat joi casa din Bucuresti, in cautarea unor obiecte de cult si arta pe care acesta le-ar fi primit de la controversatul afacerist Genica Boierica, supranumit "regele alcoolului" si considerat cel mai bogat om din Craiova. In 2001, acesta a reusit sa puna mina pe firma Bahus SA Craiova cu ajutorul lui Ristea Priboi. Genica Boierica detinea initial 29% din pachetul de actiuni al SC Bahus SA, insa a reusit in 2001 sa puna mina pe 79% din actiunile firmei. Procurorii anticoruptie il acuza pe Ristea Priboi, care la acea vreme era membru in Consiliul de Administratie al SIF, ca i-a dat lui Boerica o imputernicire pentru pachetul de actiuni pe care il detinea SIF. Fostul deputat de Vrancea ar fi primit in schimbul acestui "serviciu" o bogata colectie de uz farmaceutic, care s-ar fi aflat la Muzeul de Medicina din Craiova. Este vorba de retete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale, elemente de mobilier, instrumentar, documente referitoare la viata unor personaje celebre din lumea medicala, tablouri celebre, volume de medicina, corespondenta, reviste, documente si obiecte care au apartinut unor mari savanti. De asemenea, la perchezitie, procurorii DNA au cautat si indicii despre o vinoteca, alacuita din peste 30.000 de sticle de vin cu o vechime mai mare de 90 de ani, de la firma Bahus SA. Procurorii cred ca o parte dintre cele mai valoroase obiecte i-au fost date fostului premier Adrian Nastase, iar alta parte au fost donate Muzelui "Brincusi" din Tirgu Jiu, pentru a li de pierde urma. Legat de aceeasi cauza, Parchetul General a inceput anul trecut urmarirea penala impotriva lui Ristea Priboi, Genica Boierica si inel Staicu, pentru producerea unui prejudiciu de peste 80 de miliarde de lei la Bahus SA. Astfel, Genica Boierica ar fi vindut, cu girul celorlalti doi, active ale firmei catre alte trei firme pe care le controla la preturi de nimic.


Priboi, "afacerist" de succes


Ristea Priboi a fost ofiter DIE, a trecut in rezerva in 1997, dupa care a fost consilierul lui Adrian Nastase, inainte de a fi deputat de Vrancea. Despre aceasta relatie s-a spus ca dura de mai mult timp. De altfel, presa a dezvaluit ca Priboi detinea la Predeal o vila impresionanta, impreuna cu Dana Barb, sora fostului premier. Priboi a fost o prezenta discreta in viata judetului, practic vincenii aflind de el atunci cind a fost acuzat de legaturi cu Securitatea. In rest, fostul deputat s-a multumit sa vina pe la diferite manifestari. Priboi a fost insa mult mai activ in privinta afacerilor pe care le-a derulate in Vrancea. Cele mai cunoscuta este cea cu CJ din 2002, atunci firma socrilor sai a vindut mape si rechizite de 500 de milioane de lei CJ. O alta afacere a fost asocierea cu afaceristul bacauan Benoni Beca in vanzarea de baturi alcoolice in statiile SNP Petrom prin intermediul firmei sotiei lui Priboi, in care sumele vehiculate au fost de ordinul miliarde de lei. In perioada 2000-2004, fostul deputat a fost un fel de "eminenta cenusie" a multor afaceri necurate.


Disparut in Dubai


In acest moment nu se stie cu exactitate unde se afla Ristea Priboi. Fostul deputat a disparut din prim planul vietii publice imediat dupa ce PSD a pierdut alegerile. De altel, acesta nu a mai candidat pentru un

nou mandat de deputat. Potrivit ziarului "Cotidianul", in urma cu citeva saptamini Ristea Priboi se afla "exilat" in Dubai, dupa cum au spus avocatii sai la un termen al procesului sau cu istoricul Marius Oprea. Anchetarea fostului deputat urmeaza dupa inceperea cercetarilor impotriva lui Miron Mitrea, deputat de Vrancea si secretar general al PSD. Acesta face parte dintre persoanele implicate in dosarul

"Zambaccian", in care personajul principal este fostul premier Adrian Nastase. Ristea Priboi a fost acuzat ca a fost unul dintre anchetatorii participantilor la revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, chiar de catre unul dintre participanti. Acesta a fost dat in judecata, impreuna cu istoricul Marius Oprea, de catre Priboi, iar procesul se afla inca pe rolul instantelor. Marius Oprea a sustinut si vinerea trecuta, in cadrul unui seminar care a avut loc la Focsani, ca Ristea Priboi a fost unul dintre fostii securisti care au participat la "privatizarea" Securitatii de dupa 1989 si ca a condus operatiunea de contrabanda cu petrol pentru fosta Iugoslavie din Gara Jimbolia in 1994. Daca se va dovedi ca Ristea Priboi i-a dat lui Adrian Nastase obiecte de cult si arta primite de la Genica Boierca, aceasta ar confirma afirmatiile facute de Marius Oprea la Focsani. Istoricul a sustinut ca era imposibil ca impresionanta colectie de tablouri si alte obiecte de arta a lui Adrian Nastase sa provina din osteniri. "Cine spune ca familia Danei Nastase era bogata din timpul comunismului minte, deoarece exista o lege care ii controla tocmai pe activistii de partid", a spus Marius Oprea. Istoricul a afirmat ca averile adunate dupa 1989 s-au facut prin "transferul" bunurilor de la stat in buzunarele proprii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.