Național

COLOANAde stiri nationale:Tot mai mulţi romani se îmbolnăvesc de diabet

Ziarul de Vrancea
14 nov 2011 987 vizualizări
Peste 1.500.000 de români suferă de diabet în prezent, iar pînă în anul 2030 se va înregistra o creştere cu 200.000 de bolnavi, se arată într-un comunicat de ieri al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), citat de Agerpres.

Mai puţin de 50% dintre aceştia au primit tratament în 2011 - 590.059 pacienţi - dar cu 25.000 mai mulţi decît anul trecut. Potrivit Indexului European de Diabet realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse, această situaţie este cauzată mai mult de deficienţele sistemului de sănătate şi mai puţin de problemele legate de stilul de viaţă nesănătos. La capitolul îngrijirii bolnavilor de diabet, ţara noastră se află pe locul 26 din cele 27 ţări membre UE. Documentul a relevat că în România este necesară creşterea numărului de medici generalişti şi asistente cu pregătire în problematica diabetului, care să asigure educaţia continuă de specialitate a acestei categorii de pacienţi, precum şi de monitorizarea populaţiei care prezintă riscuri de diabet.
Potrivit Raportului Federaţiei Internaţionale de Diabet, publicat luna aceasta, sînt 366 milioane de bolnavi de diabet în întreaga lume, cifră care urmează să crească la 552 milioane de persoane pînă în anul 2030. Aproximativ jumătate dintre aceştia nu au fost încă diagnosticaţi, precizează raportul.

Fiii primarului din Deta, puşi în libertate

Cei doi fii ai primarului din Deta (Timiş), arestaţi în urma unui scandal produs în luna iulie la o terasă din oraş şi soldat cu înjunghierea a trei tineri, vor fi cercetaţi în libertate după ce Tribunalul Timiş a repins ieri recursul procurorilor la decizia Judecătoriei, de punere în libertate. Decizia este definitivă. În noaptea de 23 spre 24 iulie, pe o terasă din centrul localităţii Deta a izbucnit un conflict între mai multe persoane, în urma căruia trei tineri au fost înjunghiaţi. Agresorul a fost identificat ca fiind Bogdan Daniel Roman (31 de ani), fiul primarului din oraşul Deta, Petru Roman (PDL). Potrivit poliţiştilor, şi fratele acestuia, Călin Roman (27 de ani), a fost implicat în scandal.

Potul la loto a fost cîştigat în zi de 13, la ora 13.13

Marele premiu la Loto 6/49, in valoare de 31.510.612,49 lei (peste 7,2 milioane euro), a fost cîştigat, a anuntat Loteria Romana. Posesorul a plătit doar 19,3 lei biletul completat cu trei variante simple plus două la Noroc, pe care l-a jucat în Bucureşti. Prima variantă dintre cele trei s-a dovedit cea cîştigătoare. Cifra 13 i-a purtat noroc posesorului biletului, întrucît acesta a jucat biletul duminică, 13 noiembrie, la ora 13.13. Ultima dată, premiul de categoria I la Loto 6/49 s-a cîştigat în 24 aprilie a.c. şi a fost în valoare de 41,9 milioane lei. La categoria a II-a s-au înregistrat 20 de cîştiguri a cîte 20.893,85 lei, iar la categoria a III-a -1.183 cîştiguri a cîte 353,23 lei. De asemenea, peste 20.000 de bilete au "prins" trei numere.

Ghenosu, condamnat la nouă ani de închisoare

Tribunalul Prahova l-a condamnat ieri la nouă ani de închisoare, pe interlopul dîmboviţean Florin Ghinea, zis Ghenosu, pentru infracţiuni informatice, respectiv clonare de carduri, retragere de bani în baza acestora şi şantaj. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Ploieşti în termen de zece zile de la pronunţare. Alţi inculpaţi care au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar au primit pedepse între cinci şi şase ani de închisoare. Florin Ghinea a fost trimis în judecată în martie 2009, pentru iniţierea unui grup infracţional organizat El a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, pe data de 15 octombrie 2010, fiind acuzat că a luat legătura cu una dintre părţile vătămate din acest dosar în încercarea de a o convinge să îşi schimbe declaraţiile. De acest dosar al lui Ghenosu este legat şi un scandal în care a fost implicat fostul şef al Secţiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea. Acesta a fost reţinut, în data de 5 noiembrie 2009, de procurorii DNA, pentru două infracţiuni de luare de mită şi două de favorizare a infractorului. Rebegea a dispus eliberarea a doi interlopi din clanul Ghenosu, inclusiv a liderului grupării, cercetaţi pentru mai multe infracţiuni de şantaj şi înşelăciune.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.