Național

Judecătorii scapă de administrarea instanţelor

Ziarul de Vrancea
21 oct 2011 826 vizualizări
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind statutul personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi parchete

Guvernul a adoptat, în ultima sa şedinţă, proiectul de lege privind statutul personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi parchete, prin care se transferă o parte din atribuţiile administrative de la judecători spre grefieri şi se înfiinţează managerul de instanţă care preia sarcinile bugetare şi administrative de la magistraţi.
"Îl consider un act extrem de important atît în ceea ce priveşte raporturile României cu Uniunea Europeană din perspectiva MCV, dar şi un act tot la fel de important în ceea ce înseamnă justiţiabilul român. Prin implicaţiile indirecte vom avea o scurtare a duratei proceselor judiciare. Pe de o parte, se separă funcţia de manager de instanţă de ceea ce înseamnă competenţa juridică propriu-zisă. Vom avea persoane specializate cu statut de manager de instanţă şi care se vor ocupa de problemele administrative, urmînd ca personalul judiciar specializat să soluţioneze procesele judiciare în termene rezonabile, adică mai repede. Iar pe de altă parte, prin instituirea funcţiei de grefier judiciar, la fel se specializează într-un domeniu extrem de important, iar unele atribuţii pot fi preluate de grefierul judiciar şi de anchetă, ajutînd la rezolvarea mai rapidă a cazurilor judiciare", a declarat premierul Emil Boc. De asemenea, primul-ministru a ţinut să îşi exprime aprecierea pentru Ministerul Finanţelor, care a asigurat susţinerea financiară pentru implementarea acestui proiect legislativ începînd cu anul 2012, în graficul anunţat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.