Național

COLOANA: Peste un milion şi jumătate de români "număraţi" în prima zi a recensămîntului

Ziarul de Vrancea
21 oct 2011 571 vizualizări
Peste 628.200 de locuinţe, reprezentînd 7,28% din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate şi un număr de 1.576.453 persoane au fost înregistrate în prima zi a Recensămîntul Populaţiei şi Locuinţelor, din informaţiile operative obţinute din raportările prin SMS, informaţii centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Prin strategia elaborată cu privire la Recensămîntul Populaţiei şi al Locuinţelor se urmăreşte extinderea fondului de informaţii care caracterizează evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor - componentele de bază ale convieţuirii umane. Astfel, vor putea fi descrise în viitor tendinţele principale ale evoluţiei familiilor şi gospodăriilor, din care să se desprindă prin studiu aspecte privind fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, creşterea gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, evaluarea numărului şi a structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei, structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi, componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale, statutul femeilor în cadrul familiei, fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare la muncă în străinătate şi altele. Ca element de noutate, Recensămîntul realizat în 2011 va colecta date despre starea de sănătate a cetăţenilor şi despre capacitatea de muncă a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilităţi.

O săptămînă de vacanţă

Preşcolari şi elevii din învăţămîntul primar au intrat în vacanţă de vineri şi pînă pe 30 octombrie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). În România sînt aproximativ 652.000 de preşcolari şi 814.000 elevi în învăţămîntul primar. Vacanţa de iarnă, între 24 decembrie şi 15 ianuarie 2012, fiind cu o săptămînă mai lungă faţă de anii precedenţi.

Huidu, cercetat pentru ucidere din culpă

Într-un comunicat de presă transmis vineri, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează, referitor la accidentul provocat de Şerban Huidu, că din probatoriul administrat pînă la acest moment al urmăririi penale reiese că în urma neadaptării vitezei la condiţiile de drum (carosabil ud) realizatorul TV a pătruns cu maşina pe contrasens şi a lovit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Tot vineri, după ce i s-a adus la cunoştinţă că a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru ucidere din culpă, Şerban Huidu, însoţit de avocatul său, a mers la familia lui Ştefan Lungu Baloch, una dintre victimele accidentului produs duminică pe DN1, în judeţul Braşov. Potrivit avocatului Ioan Mânjină, vizita a fost făcută la dorinţa realizatorului TV. "A fost exclusiv dorinţa lui. A fost primit bine, a fost o întîlnire foarte, foarte emoţionantă. Ce pot să vă spun mai mult?", a spus avocatul. El a mai spus că, în perioada următoare, Şerban Huidu intenţionează să ia legătura şi cu celelalte două familii ale victimelor, fără să precizeze cînd anume se va întîmpla acest lucru. Trupul neînsufleţit al Magdei Drăghici, una din cele trei victime ale accidentului, a fost incinerat, joi, la Bucureşti, iar urna cu cenuşă a fost adusă, vineri, la Braşov, unde a fost îngropată în Cimitirul "Livada Poştei".

Consilier local prins cu mai mulţi bani decît putea produce oficial

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe semnificative în cuantum de 359.811 lei (aproximativ 86.000 euro), între averea dobîndită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 Bucureşti, de către Geani Marian Dinu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Filiala Sector 4 Bucureşti. ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lîngă Curtea Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobîndită şi veniturile realizate de către Geani Marian Dinu.

Ezitările Guvernului la proiectul legii privind cămătăria

Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care îi solicită să facă publice motivele pentru care Guvernul s-a declarat împotriva proiectului de lege privind cămătăria, iniţiată de democrat-liberalii din Parlament. Liderul PSD i-a amintit premierului că în zilele acestea a avut loc "o dezbatere absurdă" în Parlament pe marginea proiectului de lege privind cămătăria. Potrivit acestuia, atitudinea majorităţii parlamentare, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de a susţine un proiect de lege "prost întocmit, superficial şi care contravine legislaţiei în vigoare, dar şi noului Cod penal, este de neînţeles".
Guvernul a transmis, vineri, că a susţinut şi susţine forma finală a proiectului de lege privind activitatea de cămătărie, rezultată în urma discuţiilor din comisia juridică şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, iniţiativa fiind armonizată cu prevederile din noul Cod penal. Executivul arată că a susţinut acest proiect prin intermediul secretarului de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac, după amendarea documentului în comisia juridică şi după preluarea observaţiilor din punctul de vedere transmis iniţial de Guvern.

Campanie democrat-liberală privind legea cîinilor fără stăpîn

Partidul Democrat Liberal (PDL) va demara, la începutul săptămînii viitoare, o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la legea câinilor fără stăpîn, a anunţat prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Roberta Anastase. Apreciind că actuala formă a proiectului legislativ este una "bună", preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că legea care vizează situaţia cîinilor comunitari este blocată "prin anumite demersuri politice legate de spectacolul public", dar şi de un demers de comunicare "eronat". În aceste condiţii, PDL va începe, la nivel naţional, o campanie de informare a cetăţenilor cu referire la prevederile legii în cauză.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.