Național

PDL pregăteşte a doua regionalizare

Ziarul de Vrancea
13 oct 2011 1214 vizualizări
Pentru a-i împăca pe partenerii maghiari, democrat-liberalii vor să spargă ţara în 12-14 regiuni

PDL pregăteşte ultima ofertă de compromis pentru UDMR în privinţa reorganizării administrative a ţării, care presupune trasarea noilor 12-14 regiuni de la zero, punctul de plecare fiind modelul aplicat în România în perioada 1960-1968. Dacă pînă acum în Coaliţie se vorbea despre comasarea judeţelor, ultimele discuţii vizează ştergerea cu totul a actualelor delimitări administrative şi trasarea noilor regiuni de la zero. Conform unor surse din conducerea partidului, citate de Gandul, democrat-liberalii vor încerca să impună o variantă de 12-14 regiuni, pe care doresc să le contureze plecînd de la cele şaisprezece regiuni care alcătuiau harta ţării în anii 60. În cazul în care ar fi pus în practică, planul PDL va duce la înghiţirea mai multor judeţe actuale în noile structuri. S-ar reînfiinţa regiunile istorice Banat, Maramureş şi Oltenia, iar Moldova ar fi împărţită în două regiuni: una care va cuprinde Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani , cu capitala la Iaşi şi o a doua care se va întinde pe teritoriul judeţelor Bacău, Vaslui şi Vrancea, cu capitala la Bacău.

Ţinutul Secuiesc, rupt în două

Publicaţia precizează că pentru delicata problemă a Ţinutului Secuiesc, pedeliştii au în vedere spargerea în două a actualelor judeţe cu populaţie majoritar maghiară, astfel încît Harghita şi marea parte a Mureşului să fie reunite într-o singură regiune, iar Covasna să treacă sub autoritatea Braşovului. În cazul în care se vor lovi de un refuz al partenerilor de guvernare, democrat-liberalii ar putea apela la propunerea preşedintelui PDL Braşov, George Scripcaru, care a lansat încă din primăvară ideea recunoaşterii ca entitate culturală a ţinutului Secuiesc, dincolo de graniţele administrative ale regiunilor. Discuţiile ce privesc trasarea unor noi structuri pornind de la cele existente în anii '60 a fost confirmată şi de surse guvernamentale. "Este o variantă de lucru. Încă nu s-a luat o decizie finală", a precizat unul dintre miniştrii cabinetului Boc.
Dezbaterile din cadrul coaliţiei ar urma să aibă primele concluzii pînă la 1 noiembrie, astfel încît luna viitoare să poată fi prezentat un punct de vedere comun. În caz contrar, orice dezbatere privind reorganizarea administrativă va fi abandonată în actuala legislatură.

Moldovenii, cei mai intoleranţi romani

Românii sînt intoleranţi faţă de minorităţi etnice sau religioase, au tendinţa de a respinge tot ceea ce este diferit, fie că este vorba de preferinţe sexuale, de etnie sau de religie, sugerînd o societate închisă şi cu o disponibilitate redusă de a accepta minorităţile, relevă un studiu al Fundaţiei Soros, publicat ieri.
Potrivit studiului "Religie şi comportament religios", unul din şase români nu ar dori să aibă vecini musulmani, evrei şi maghiari, iar mai mult de jumătate din populaţia României nu ar dori să aibă vecini homosexuali. Grupul etnic majoritar (românii) este mai intolerant decît grupurile etnice minoritare, subiniază sondajul citat de Agerpres. Raportat la religie, datele indică o similaritate surprinzătoare a nivelului de intoleranţă între două grupuri extrem de diferite - respondenţii de religie ortodoxă şi ateii sînt cei mai intoleranţi. Romii şi sectanţii sînt respinşi de o treime din români, fiind a doua mare categorie respinsă de români. Romii sînt singura minoritate respinsă de persoane cu educaţie superioară, persoanele cu cel puţin cîţiva ani de facultate fiind mult mai intolerante decît media cu această minoritate. Analiza profilului celor care resping minorităţi arată o tendinţă îngrijorătoare, adaugă autorii studiului, persoanele sub 30 de ani sînt mai intolerante decît cele peste 30 de ani. În geografia intoleranţei Moldova şi Capitala sînt cele mai intolerante regiuni. Cea mai tolerantă regiune a ţării este Banat-Crişana-Maramureş.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă, cu o eroare de ^/- 2,9%. Datele au fost culese în perioada 1 - 21 iunie 2011.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Fred, acum 4577 zile, 7 ore, 38 minute, 3 secunde
Rusineee hotilor si tradatorilor de tara ai PDL!
Nelu Oprea, acum 4577 zile, 9 ore, 46 minute, 26 secunde
Basescu si Boc vind tara ungurilor doar, doar or mai ramane la guvernare. Rusine lui Basescu si PDL-ului.
ana, acum 4577 zile, 10 ore, 44 minute, 49 secunde
pai cui nu-i plac moldoveni sa se mute !!!!!ati inteles acum daca mai aveati dubii ca unguri ne conduc tara!!!!!rusineeeeeeee!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.