Național

Problema României e şomajul. Problema românilor este lipsa banilor

Ziarul de Vrancea
3 oct 2011 583 vizualizări
Românii sînt, în prezent, foarte îngrijoraţi de nivelul corupţiei, salarii, sistemul de sănătate şi de prăpastia dintre oamenii bogaţi şi cei săraci, 80% dintre participaţii la un un sondaj realizat de IRES afirmînd că acestea sînt printre cele mai mari îngrijorări ale lor.

Conform rezultatelor sondajului, făcut public ieri, aceste îngrijorări sînt urmate de cele privind sistemul de pensii, şomajul, poluarea sau starea mediului înconjurător. Din lista cuprinsă în chestionar, cea mai mică îngrijorare a românilor este situaţia economică personală (64%), aceştia declarînd în măsură mai mare că sînt îngrijoraţi din pricina stării mediului înconjurător (76%) sau a conducerii ţării (75%).
Situaţia economiei ţării îi îngrijorează pe tinerii cu vîrste cuprinse între 18 şi 35 de ani în măsură mai mică decât pe persoanele care au depăşit această vîrstă. Privitor la acelaşi aspect se observă diferenţe în funcţie de nivelul de şcolarizare al respondenţilor, respectiv îngrijorarea scade cu cît oamenii au studii mai înalte.

Îngrijorare mai mare în rîndul femeilor

Femeile manifestă o îngrijorare mult mai mare (31,7%) în ceea ce priveşte situaţia economică personală decît bărbaţii (18,6%). Îngrijorarea faţă de situaţia economică a copiilor sau a nepoţilor este mai mare în rîndul femeilor, al persoanelor cu studii medii şi elementare, a persoanelor care locuiesc în mediul rural şi rezidenţilor din Moldova.
În cazul persoanelor care se declară foarte îngrijorate de sistemul de sănătate, distribuţia în funcţie de gen relevă o proporţie mai ridicată a femeilor care dau acest răspuns. În general, se remarcă în rîndul femeilor o tendinţă de a declara în proporţie mai mare îngrijorare faţă de diferite aspecte. Ele nu se dezic de această tendinţă nici în contextul îngrijorării faţă de sistemul de pensii: bărbaţi - 45,1%; femei - 55,6%.
În cazul persoanelor care se declară foarte îngrijorate de sistemul de pensii, distribuţia pe vîrste indică o proporţie mai mare a acestui tip de răspuns în rîndul persoanelor între 51 şi 65 de ani (64%), fapt care poate fi explicat de apropierea de de vîrsta de pensionare. În contrapartidă, tinerii între 18 şi 35 de ani declară doar în proporţie de 32,2% că sînt foarte îngrijoraţi de sistemul de pensii.
De asemenea, femeile declară în proporţie mai mare decît bărbaţii că sînt foarte îngrijorate de salarii (55,1% vs. 39,1%). Dintre respondenţii care se declară foarte îngrijoraţi în privinţa salariilor, cea mai mare proporţie o reprezintă persoanele cu studii medii (54,9%), urmate de persoanele cu studii elementare (49,2%) şi, mai apoi, de persoanele cu studii superioare (36,9%).
În ceea ce priveşte şomajul, femeile, spre deosebire de bărbaţi, şi persoanele cu studii medii şi elementare, faţă de cele cu studii superioare manifestă o îngrijorare foarte mare într-o mai mare proporţie.

Problema României e şomajul, dar românii se plîng mai ales de sărăcie şi boli

Lipsa locurilor de muncă reprezintă cea mai importantă problemă a României, conform răspunsurilor date, spontan, de 17% dintre participanţii la sondaj. Acesteia îi urmează starea deficitară a economiei, menţionată de 15% dintre aceştia, conducerea defectuoasă a ţării (10%), corupţia (7%), pensiile şi salariile mici (6%), precum şi sărăcia oamenilor şi lipsa banilor (6%). Alte menţiuni au fost sistemul sanitar deficitar, clasa politică datoriile externe sau învăţămîntul. Există şi cei care consideră că problema cea mai importantă cu care se confruntă România în momentul de faţă este mentalitatea cetăţenilor (3%).
În ceea ce priveşte cea mai mare problemă personală percepută de respondenţi, aspectul menţionat în cele mai numeroase cazuri a fost lipsa banilor. Starea materială (23%) şi starea precară de sănătate constituie cea mai importantă problemă personală pentru o cincime dintre români. Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a 12% dintre respondenţi, în timp ce pe 8% îi supără pensia prea mică, pe 7% salariul prea mic, iar 4% sînt îngrijoraţi pentru viitorul copiilor.
Studiul priveşte starea naţiunii şi a fost realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES. Documentul analizează care sînt cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce priveşte resorturile în care oamenii îşi găsesc fericirea şi îşi fac proiecţiile de viitor. Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de 18 ani şi peste.

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.