Național

Vîrsta consumatorilor de droguri a coborît pînă la 11 ani

Ziarul de Vrancea
27 sep 2011 760 vizualizări
Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de "droguri legale" sau "etnobotanice" arată că vîrsta consumatorilor variază foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rîndul copiilor cu vîrste de pînă la 15 ani.

Potrivit studiului, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), Romanian Harm Reducton Network (RHRN), cu sprijinul UNICEF România, consumatorii sînt preponderent integraţi social, tineri care au de cele mai multe ori o situaţie economică bună.
Respondenţii au spus în proporţie de 42,5% că au folosit drogul principal din categoria "legale" zilnic, în timp ce 55,9% au declarat că au folosit şi alte produse "legale" în ultimele 30 de zile. "Aproximativ unu din 10 respondenţi declară că foloseşte frecvent şi droguri ilicite. Se mai consumă şi substanţe precum alcool, heroină, amfetamine, aurolac, cocaină, diazepam, valium, rofedex, marijuana, prenadez, tusin", se arată în studiul citat de Agerpres.
"Interzicerea intempestivă a substanţelor cu efect psihoactiv apărute la început în România a dus la apariţia unui nou val de substanţe, mai periculoase. Există deja o piaţă, destul de largă la noi, cu consumatori care nu se ascund, pentru că este vorba de droguri legale - dacă s-ar interzice aceste substanţe, atunci ar fi şi mai greu de monitorizat consumatorii", a declarat Valentin Simionov, directorul Romanian Harm Reducton Network (RHRN).

Etnobotanice în loc de heroină? Studiile arătau că e imposibil

Dependenţii de droguri încep să înlocuiască heroina cu etnobotanicele, fapt calificat ca fiind inexplicabil de specialişti în condiţiile în care pînă în acest moment se ştia că dependenţa de opiacee nu poate fi înlocuită de nimic, susţine sociologul Andrei Botescu. Cercetător la Observatorul Român pentru Droguri şi Toxicomanie, sociologul Andrei Botescu a prezentat ieri la Agenţia Naţională Antidrog (ANA) rezultatele a două studii, unul cantitativ, la care au participat 120 de respondenţi şi altul calitativ, cu 33 de respondenţi, din care reiese că etnobotanicele injectabile sînt suficient de puternice pentru a înlocui heroina. "Foarte mulţi (consumatori - n.r.) au început să mixeze heroina cu aceste substanţe, mulţi au înlocuit heroina total. E inexplicabil cum, pentru că dependenţa de opiacee (substanţe pe bază de opiu, printre care şi heroina - n.r.) e de neînlocuit. Aici trebuie făcută o nouă cercetare", a declarat Andrei Botescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.