Național

100.000 de amenzi rutiere contestate în instanţă în 6 luni

Ziarul de Vrancea
23 sep 2011 368 vizualizări
Tot în primul semestru al anului, numărul litigiilor de muncă ajunse la judecată s-a triplat faţă de anul trecut

În primele şase luni ale acestui an, la nivelul judecătoriilor au fost înregistrate peste 100.000 de plîngeri legate de sancţiunile administrative pe Codul Rutier, prin care conducătorii auto contestă amenzile rutiere şi ridicarea carnetelor de conducere, se arată într-un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mulţi conducători auto contestă sancţiunile pentru că pe durata derulării proceselor ei pot să recupereze carnetele de conducere. Mai mult, pentru a amîna cît mai mult aceste procese, conducătorii auto introduc acţiunea la o instanţă din altă localitate, ştiind că apoi dosarul va fi strămutat.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, s-a plîns că aceste procese îngreunează şi mai mult activitatea instanţelor, deoarece, pentru un judecător, fiecare dintre acestea înseamnă dosar nou, termene, şedinţă de judecată, părţi, studiu dosar, dispunere de măsuri procedurale, redactare minute, soluţii, motivări, adică muncă, concentrare, timp.
Majoritatea acestor contestaţii sînt respinse de către instanţă. "Cîţi dintre cei ce înregistrează la judecătorie cererea de judecată pentru a obţine un certificat de grefă, care să ateste că au contestat sancţiunea şi cu care apoi aleargă la poliţie să îşi revendice carnetul de conducere, au ferma convingere că au fost subiectul unei măsuri abuzive sau nelegale? Unde începe şi unde se sfîrşeşte responsabilitatea celui care este sancţionat contravenţional, mai ales că numărul de respingeri ale plîngerilor contravenţionale este cu mult mai mare decît cel de admitere al acestora?", a mai spus preşedintele CSM.
Tot în primul semestru din anul curent, la instanţele de judecată au fost introduse şi peste 30.000 de contestaţii pe taxa de rovignetă (din datele CNADR), iar numărul cauzelor din materia litigiilor de muncă a crescut cu aproximativ 90.000 de dosare (în materia contenciosului administrativ cu aproximativ 75.000 de dosare, iar în materia insolvenţei cu peste 40.000 de cauze). Procentual, dosarele din materia litigiilor de muncă au înregistrat în semestrul I al anului 2011 o creştere de 200% faţă de perioada similară din 2010. "Sînt cifre care arată dimensiunea şi impactul crizei economice şi sociale asupra societăţii româneşti, impact ce se reflectă în creşterea foarte mare a numărului de dosare cu aceste speţe pe rolul instanţelor", a precizat Horaţius Dumbravă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.