Național

COLOANA: Traian Băsescu s-a întîlnit în Biroul Oval cu Barack Obama

Ziarul de Vrancea
13 sep 2011 784 vizualizări
Preşedintele Traian Băsescu s-a întîlnit ieri cu preşedintele SUA, Barack Obama, în Biroul Oval de la Casa Albă.

Întîlnirea - neanunţata în agendele oficiale ale celor, a durat aproximativ 25 de minute, transmite corespondentul B1 în SUA, Sorina Matei. Sursa citată a mai spus că nici un ziarist roman nu a avut acces la întrevedere, doar cameramanul oficial al Administraţiei Prezidenţial avînd permisiunea de a filma începutul întîlnirii. Întîlnirea nu era prevăzută în programul vizitei lui Traian Băsescu la Washington şi nu apare nici pe programul oficial al preşedintelui Barack Obama. Băsescu s-a întîlnit tot ieri cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi are în program întrevederi cu şeful CIA, David Petraeus, şi secretarul Apărării, Leon Panetta.
Tot ieri, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, au semnat acordul privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului american antirachetă.

Imnul naţional va fi intonat obligatoriu în fiecare zi de luni

Imnul naţional va fi intonat obligatoriu în fiecare zi de luni în toate săliele de clasă din învăţămîntul primar şi gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris din clase, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat şi iniţiate de deputatul PDL Maria Stavrositu. Propunerea legislativă a fost depusă pe 8 septembrie la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. Prin această propunere legislativă se modifică două articole ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă "creează cadrul legal necesar conştientizării de către elevi a importanţei simbolurilor naţionale în afirmarea identităţii ţării noastre prin expunerea şi folosirea acestora în mod continuu într-un cadru instituţional".
Duminică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţămînt să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii.

Leonard Orban, propus oficial ca ministru al Fondurilor Europene

Premierul Emil Boc a anunţat că astăzi va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene. Calendarul pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei a fost convenit în şedinţa de ieri a coaliţiei, aşteptîndu-se şi decizia Birourilor Permanente ale Parlamentului, au declarat surse oficiale. Potrivit acestora, membrii coaliţiei au calculat că pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei ar fi suficiente 236 voturi. Orban a venit la şedinţa de ieri a coaliţiei, organizată la Palatul Victoria, în care s-a discutat şi despre atribuţiile noului minister, după ce, luni, a avut o discuţie pe această temă cu premierul Emil Boc.
Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 pînă în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană. În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism. Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.

Dosar penal pentru mama fetiţei atacate de cîinele vecinilor

Procurorii doljeni au întocmit dosar penal pe numele mamei fetiţei de un an şi 11 luni, din comuna Gighera, judeţul Dolj care a fost muşcată de cap, duminică după - amiază, de un cîine ciobănesc mioritic. "Din cercetări s-a stabilit că mama nu a avut grijă de copil şi, fiind nesupravegheat, a pătruns în curtea vecinilor care aveau acel cîine. Vecinii nu se fac vinovaţi pentru cele întîmplate întrucît cîinele era legat, pe proprietatea lor ", a declarat ieri Alice Jimboi, procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Segarcea.
Fetiţa se află în continuare internată la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova. Potrivit medicilor, ea va rămîne cu răni pe faţă şi fără un ochi.

Vitezomana de la Transporturi s-a îmbolnăvit subit

Sorina Ţone, consiliera vitezomană de la Transporturi, nu poate fi dată afară de la Autoritatea Rutieră Română, unde este inspector. Exact în ziua în care s-a pus în mişcare procedura de desfacere a contractului de Muncă, demitere cerută de ministrul Tranporturilor, Anca Boagiu, Ţone şi-a luat concediu medical. Codul Muncii spune că angajaţii aflaţi în concediu medical nu pot fi concediaţi. La începutul lunii, Ţone, care era la acel moment consilier la Transporturi, a fost surprinsă de radar conducînd cu 157 kilometri pe oră pe un drum din judeţul Iaşi. În 2004, ea a fost condamnată la trei ani cu suspendare pentru luare de mită, dar a fost ulterior reprimită la Ministerul Transporturilor.

Peste 40% dintre profesorii tineri vor să plece din învăţămînt

Peste 40% dintre cadrele didactice pînă în 35 de ani din România vor să părăsească sistemul de învăţămînt în următorii cinci ani, principalul motiv fiind salariile mici, care, spun ei, nu le pot asigura un trai decent, arată un studiu realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI). Aceeaşi cercetare arată că 29% dintre dascălii din preuniversitar spun că nu sînt siguri de viitorul lor profesional. Studiul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie 2011, pe un eşantion de 718 cadre didactice cu vîrsta pînă în 35 de ani. Dintre cei intervievaţi, 56% lucrează în şcoli generale, 30% în licee şi colegii, iar restul, la grădiniţe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Prostanacu', acum 4602 zile, 1 ora, 59 minute
Base demonstreaza : Este Number ONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.