Național

Dezbatere interesantă la Senat:Fusta scurtă a cîştigat prima bătălie cu uniforma

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 3287 vizualizări
Comisia de învăţămînt a Senatului a respins ieri, în urma unor discuţii cu numeroase argumente pro şi contra, obligativitatea uniformei în şcoli n decizia finală va fi luată în plen

Senatorii din Comisia pentru învăţămînt au respins ieri introducerea obligativităţii purtării uniformei şcolare în învăţămîntul primar şi gimnazial, majoritatea acestora dînd un vot negativ la o iniţiativă legislativă propusă de către deputatul PDL Cezar Preda. Membrii comisiei au respins proiectul cu şase voturi "împotrivă" şi patru voturi "pentru". În timpul dezbaterilor, senatorii au avut păreri împărţite privind acest subiect, unii invocînd faptul că uniformele sînt necesare pentru creşterea prestigiului şcolilor şi a sentimentului de apartenenţă la o comunitate, alţii susţinînd că familiile elevilor săraci nu ar avea posibilităţi materiale să le cumpere.
Iniţiativa legislativă reglementează introducerea unei ţinute vestimentare reprezentative obligatorii pentru unităţile şcolare din învăţămîntul primar şi gimnazial. Potrivit proiectului, uniforma va fi stabilită, la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt, de către consiliul de administraţie împreună cu consiliile consultative ale părinţilor şi elevilor.

Uniforma i-ar pune pe copii pe picior de egalitate

În cursul discuţiilor privind oportunitatea adoptării unor astfel de prevederi, Andrei Kiraly, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că, personal, ar fi de acord cu o uniformă de gală, care să fie purtată doar la anumite evenimente, şi nu zi de zi. Întrebat de preşedintele comisiei, Mihail Hărdău (PDL), care este punctul de vedere oficial al ministrului pe care îl reprezintă, acesta a răspuns că decizia trebuie să fie luată la nivelul unităţilor şcolare. "Oficial, eu consider că am putea da o perioadă de timp unităţilor şcolare să ia în discuţie această problemă şi să decidă dacă doresc sau nu doresc şi în ce formă doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care să arate că elevul face parte dintr-o unitate şcolară", a arătat acesta. El a menţionat că, în principiu, nu este de acord cu "acest mod de a obliga pe cineva să poarte o uniformă".
Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţămînt, Ecaterina Andronescu (PSD), s-a pronunţat pentru instituirea uniformei obligatorii, care, în opinia sa, are un rol educativ, dezvoltă ideea apartenenţei la comunitatea şcolii respective, dezvoltă sentimentul de mîndrie şi este un element de securitate pentru elev. Nicolae Robu (PNL), secretarul comisiei, le-a spus colegilor senatori că el nu îşi aminteşte cu plăcere de uniformă. "Eu am fost un tip care a vrut să aibă libertate de manifestare şi chiar mă deranja că eram obligat să mă duc în uniformă", a explicat liberalul. El a arătat că există deja un cadru legal prin care fiecare şcoală poate să decidă purtarea uniformei în respectiva unitate şcolară, susţinînd că prestigiul şcolii nu prin uniformă poate să fie întărit. La rîndul său, senatorul PDL Mihaela Popa a susţinut ca decizia să rămînă la nivelul şcolii dacă tot se vorbeşte despre descentralizare. Senatorul PSD Doina Silistru s-a pronunţat, pe de altă parte, pentru obligativitatea purtării uniformei şcolare. Ea a susţinut că elevii cu o situaţie materială precară s-ar simţi mai bine dacă ar avea o uniformă stabilită de copii, părinţi şi profesori, "o ţinută care să îi pună pe un picior de egalitate cu copiii din şcoala respectivă".

Oprea: "Cu uniformă, elevii ar pierde trend-ul internaţional"

Senatorul PSD Ioan Mang a propus ca uniformele să fie cumpărate, pentru copiii defavorizaţi, de inspectoratele şcolare unde autorităţile locale nu îşi permit să facă acest lucru sau să fie alocate din fonduri de la buget cupoane pentru cumpărarea uniformelor, de tipul celor cu care elevii şi-au cumpărat calculatoare. Un punct de vedere asemănător a avut şi senatorul PDL, Mihail Hărdău. "La copii, mai ales în gimnaziu sau la liceu, această etalare a potenţei financiare a familiei este dezastruoasă pentru copiii care nu au, suferă şi, atunci, uniforma realizează o anumită armonie a mediului şcolar", a fost de părere Mihail Hărdău.
Colegul său de partid, senatorul Dumitru Oprea a subliniat că introducerea uniformei obligatorii ar însemna o "imixtiune dură în viaţa copiilor". Invocînd fenomenul globalizării care se manifestă şi în ceea ce priveşte preocupările şi vestimentaţia tinerilor, senatorul a apreciat că, dacă elevii vor fi "militarizaţi de mici", ei vor fi izolaţi şi rupţi dintr-un "trend internaţional".
Iniţiativa legislativă va fi dezbătută în plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.