Național

Limba romana stirneste un nou scandal la Chisinau

Ziarul de Vrancea
31 aug 2011 1565 vizualizări
Premierul Vlad Filat a anuntat ca in noua Constitutie limba romana va redeveni limba oficiala a statului n comunistii au refuzat sa depuna coroane la statuia lui Stefan cel Mare, sustinind ca sarbatoarea "Limba noastra cea romana" incalca legea fundamentala

Premierul moldovean Vlad Filat doreste ca în eventualitatea modificarii Constitutiei sa fie schimbat si articolul referitor la limba Republicii Moldova, pentru introducerea limbii române ca limba oficiala, apreciind ca este vorba despre o "cerinta fireasca", relateaza ProTV Chisinau. "Nu cred ca mai este cineva care, sincer, crede ca vorbeste alta limba decit cea româna. Este evident ca rebuie sa aducem în concordanta aceasta normalitate si în Constitutia Republicii Moldova. Sper ca atunci cind vom amenda Constitutia vom schimba si articolul 13 si vom avea o denumire corecta sub toate aspectele", a spus Filat, cu ocazia sarbatorii "Limba noastra cea româna", marcata ieri.
Anterior, fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), s-a pronuntat, de asemenea, asupra necesitatii modificarii Constitutiei cu scopul introducerii limbii române ca limba de stat.

"O sarbatoare inexistenta"

Pe de alta parte, în timp ce toate celelalte partide parlamentare au depus flori ierii la monumentul dedicat memoriei lui Stefan cel Mare si pe Aleea Clasicilor, la Chisinau, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a anuntat ca nu va participa la evenimente, pentru ca este de parere ca este vorba despre "o sarbatoare inexistenta", sugerind ca încalca actuala Constitutie. Un deputat PCRM, Sergiu Sîrbu a declarat ca partidul a depus deja flori la monumentul lui Stefan cel Mare, la 27 august. "Nu vom participa, pentru ca întelegem foarte bine cine sta în spatele acestor evenimente, mai ales dupa declaratiile lui Mihai Ghimpu facute în numele întregului popor, potrivit carora am fi români si am vorbi limba româna", a declarat el. Sîrbu a subliniat totodata ca, prin hotarirea de a nu participa la evenimente, PCRM îsi exprima respectul fata de Constitutie. "Oricit ar parea de straniu, este o sarbatoare inexistenta, deoarece Constitutia prevede limba moldoveneasca ca limba oficiala", a spus el.
Sarbatoarea "Limba noastra cea româna", marcata la 31 august, îsi are originea în 1989. În acea perioada, moldovenii au revenit la alfabetul latin, iar ulterior la denumirea de limba româna. Dupa 1994, limba oficiala a statului a devenit limba moldoveneasca, un subiect de disputa care a continua pina în prezent.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.