Național

IPP vrea alegeri parlamentare intr-un singur tur

Ziarul de Vrancea
26 aug 2011 588 vizualizări
Candidatul cu cele mai multe voturi trebuie desemnat cistigator, potrivit optiunii formulate de ONG

Institutul pentru Politici Publice sustine ca alegerile legislative ar trebui sa se desfasoare printr-un vot într-un singur tur în care candidatul cu cele mai multe voturi sa obtina mandatul. IPP argumenteaza ca mai multi parlamentari au obtinut mandate desi nu s-au clasat la alegeri pe prima pozitie. "Cind invoca reprezentativitatea, partidele politice nu trebuie sa ignore faptul ca, pe actualul sistem electoral, 23% din deputati si 29% din senatori si-au obtinut mandatele fiind clasati, de fapt, pe locurile al doilea, al treilea sau chiar al patrulea, în defavoarea altor candidati care au obtinut mai multe voturi decit ei", reaminteste IPP. Potrivit analizei IPP, principalul beneficiar al sistemului mixt actual este PNL, care a avut 47% dintre deputati si 56% dintre senatori alesi dintre cei care au iesit pe locurile al doilea, al treilea si al patrulea. De asemenea, IPP precizeaza ca "în 2008 senatorii cu cele mai putine voturi din fiecare partid au fost Raymond Luca (944) - PNL, ales în circumscriptia diaspora, Richeard Viorel Badea (8.449) - PDL, ales în circumscriptia diaspora, Alexandru Cordos (8.520) – PSD-PC si Albert Almos (16.337) - UDMR". La Camera Deputatilor, cele mai putine voturi au fost obtinute de Koto Iosif (34) - UMDR, ales în circumscriptia diaspora, Tudor Pantîru (533) – PSD-PC, ales în circumscriptia diaspora, Claudiu Taga (1139) - PNL si Mircea Lubanovici (1.651) - PDL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.