Național

Ultimul vis la Cotroceni: Statele Unite al Europei

Ziarul de Vrancea
18 aug 2011 689 vizualizări
Traian Basescu se declara un sustinator al unei uniuni dupa model american intre tarile din UE, cu renuntarea la o parte din suveranitatea statelor membre n actuala situatie economica sumbra din Europa este principalul argument al presedintelui

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca in opinia sa realizarea Statelor Unite ale Europei este necesara, acest fapt insemnind renuntarea la o buna parte din suveranitatea tarilor membre.  "Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramine o putere economica si militara. Altfel, Europa va ramine o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate si importante culturi, va avea bogatia istoriei în spate", a avertizat Traian Basescu. "Cind nu ai forta economica, nu poti sa fii nici forta militara. Degeaba ataci Libia, ca nu cistigi razboiul, iar securitatea este fundamentala. Securitate nu se poate decit cu bani, iar banii nu pot fi facuti decit cu o economie performanta. O economie fragmentata cu politici diferite în 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie sa decidem repede, în urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei sau nu", a declarat Traian Basescu. Seful statului a apreciat ca viitorul Uniunii Europene ca structura politica de forta este "incert" daca nu se iau "deciziile care trebuie luate pentru functionarea UE".

Voinescu(PDL): "Mie proiectul nu mi-e simpatic"

Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat ieri ca propunerea presedintelui Traian Basescu privind realizarea Statelor Unite ale Europei arata ca acesta, "macar la batrinete", are "un gram de întelepciune". Corlatean a afirmat ca, pe fond, ideea adincirii integrarii europene si consolidarii structurilor comune ale UE este benefica. "Ma bucur sa constat ca Traian Basescu începe sa gindeasca precum Adrian Nastase. Cind acesta era prim-ministru si vorbea despre nevoia aprofundarii federalizarii Uniunii Europene, Basescu era practic un nestiutor în materie de afaceri europene. Macar la batrinete un gram de întelepciune nu strica pentru cel care ocupa, temporar si ilegitim, fotoliul de presedinte al tarii", a spus presedintele Comisiei de politica externa a Senatului. El a apreciat ca este necesara o cedare din atributele suveranitatii din partea statelelor Uniunii Europene pentru ca aceasta sa devina o structura mai puternica economic si mai competitiva în planul relatiilor internationale.
Ideea presedintelui a gasit insa contestatari chiar in PDL. "Parerea mea personala este ca, pe cit e de frumoasa, pe atit e de nerealizabila aceasta idee. Mi-e greu sa cred ca tarile europene vor accepta, mai ales dupa aceasta criza, vor accepta o formula federativa, federala. Si, de altfel, proiectul unei astfel de Europe, mie, unul, nici nu-mi e foarte simpatic. Eu cred mai degraba într-o Europa a natiunilor, sint mai degraba gaullist, daca vreti, în gindirea mea în legatura cu viitorul Europei", a afirmat ieri vicepresedintele PDL, Sever Voinescu, citat de Agerpres.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
db, acum 4627 zile, 22 ore, 2 minute, 1 secunda
Asta s-a tampit de tot. El de prost ce e ramasese in pana de teme si a zis sa epateze si el cu ceva. A ajuns un mascarici penibil si gol.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.