Național

Curatenie de primavara la MAE

Ziarul de Vrancea
8 mar 2005 1080 vizualizări
Seful Externelor scapa ministerul de gerontocratie si clientelism politic. Ungureanu a anuntat pensionarea imediata a unui sfert dintre ambasadori si pe lista se mai afla inca pe atitia n cutremurul de la externe va avea si demers constructiv: intinerirea institutiei

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a anuntat ca 19 ambasadori si 10 sefi de misiuni indeplinesc deja conditiile de pensionare, din totalul de 79 de angajati ai MAE care ar urma sa fie pensionati in perioada urmatoare. Printre ei se numara personalitati controversate, pe care

presa le-a semnalat de nenumarate ori ca fiind in incompatibilitate cu posturile ocupate. Celor 19 ambasadori li se adauga cinci consuli generali, 17 diplomati si 15 angajati ai misiunilor Romaniei in strainatate, precum si 23 de angajati cu functii comune din centrala MAE. Astfel, Ungureanu a anuntat pensionarea rapida a ambasadorilor din Armenia (Niculae IORDACHE), Canada (Liviu MAIOR), Columbia (Radu Vasile URZICA), Cuba (Constantin Simirad), Egipt (Marcel DINU), Franta (Sabin POP), Indonezia (Gheorghe SAVUICA), Libia (Ionel ILIE), Lituania (Petru Ioan CORDOS), Qatar (Nicolae ROPOTEAN), Senegal (Vlad GALIN-CORINI), Uzbekistan (Constantin Alexa) si Vietnam (MARIN BUHOARA). Ungureanu a dat ca sigura intr-o etapa viitoare a ambasadorilor din Austria, Cehia, Croatia, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Finlanda, Georgia, Grecia, Israel, Liban, Luxemburg, Mexic, Spania, Tunisia, Uruguay. In cazul sefilor de misiuni permanente ale Romaniei, indeplinesc conditiile de pensionare seful misiunii Romaniei pe linga OSCE, de la Viena, si seful misiunii Romaniei pe linga UNESCO, de la Paris. Isi vor incheia, de asemenea, mandatele sefii misiunilor de la Strasbourg si cei ai misiunilor Romaniei de la Bruxelles, pe linga NATO si UE.

MAE sufera din cauza unui "management sincopat"

Ungureanu si-a prezentat noua echipa de la conducerea ministerului, a vorbit despre "starea de fapt" din MAE, precum si despre planurile si schimbarile prevazute pentru viitor. Ungureanu a declarat ca exista trei obiective carora MAE trebuie sa le raspunda: aderarea de calitate la UE, elaborarea unui profil strategic al Romaniei si a unei politici externe apta sa joace la nivel regional un rol ofensiv in apararea interesului national. Exista patru probleme importante cu care se confrunta MAE la aceasta data: un management sincopat, care tine cont de crize, nu de continuitate, absenta culturii manageriale, absenta rigorii in gestionarea resurselor umane si a carierei diplomatice si responsabilitatea discutabila fata de patrimoniul MAE. MAE are in prezent 90 de ambasadori, 29 de consuli generali, 7 misiuni permanente si 19 institute culturale. Personalul sub 25 de ani reprezinta 3,5%, intre 25-30 ani 13%, intre 30-35 de ani 10%, iar intre 35-40 de ani 14% - asadar doar circa 40% dintre angajatii MAE sint tineri cu virste pina in 40 de ani. Peste 65 de ani au circa 25 dintre angajatii MAE. Ungureanu a subliniat ca MAE n-a avut pina acum o politica de personal apta sa atraga tinerii - nici din punctul de vedere al salarizarii, nici al ofertei de locuinte de serviciu sau de alte beneficii, iar aceasta situatie trebuie schimbata.

Revolta printre diplomatii politici

Trei consilieri diplomatici - Lucia Cornelia Lepadatu, Virgil Popescu si Sever Mesca - numiti in functie la finalul anului 2004 si rechemati de la posturi la inceputul acestui an de noua conducere a MAE - au dat in judecata ministerul, a anuntat, ieri, ministrul Mihai Razvan Ungureanu. Celor trei, parlamentari PSD in legislatura trecuta, li s-a desfacut contractul de munca cu MAE, pentru ca fusesera numiti pe criterii politice. Nefiind inscrisi pe listele pentru alegerile de toamna trecuta, li s-au oferit posturi in diplomatie, a explicat Ungureanu, dind exemplul fostului deputat PRM apoi PSD Sever Mesca, numit ministru consilier la Ambasada Romaniei la Dublin. In aceasta situatie se afla 10 persoane (cu functii mai mici decit cea de ambasador) carora li s-a desfacut contractul de munca, pentru ca fusesera numite in functie pe criterii politice, dupa doar doua-trei saptamini de stagiu in minister, a precizat ministrul de Externe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.