Național

Moldova a decis!

Ziarul de Vrancea
7 mar 2005 766 vizualizări
In sunetele chitarelor plingacioase, moldovenii s-au mobilizat ieri pentru a-si alege Parlamentul si, indirect, presedintele. Romania a simtit din plin scrutinul deoarece Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti a fost luata cu asalt de cei cu drept de vot. Studentii si elevii moldoveni de pe teritoriul Romaniei nu au ezitat sa acuze autoritatile romane ca fac jocurlle comunistilor.

Circa 2,3 milioane de alegatori au fost chemati la urne, pentru a desemna un nou Parlament, care va alege seful statului. Petru Railean, presedintele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, a calificat campania electorala din acest an drept deosebit de "agresiva si nervoasa". 1.123 de candidati din 11 partide si coalitii electorale, precum si 12 candidati independenti au figurat pe buletinele de vot. Noua sectii de vot au functionat in Transnistria, desi Republica Moldova nu a invitat observatori din tarile CSI pentru a monitoriza alegerile.

Fraudarea alegerilor nu iese din discutie

In timpul votului nu s-au inregistrat nereguli grave in procesul electoral. Totusi, au fost semnaleate incidente in care diverse persoane iu incercat sa faa propaganda electorala la sectia de votare. Pe de alta parte, presedintele organizatiei neguvernamentale pentru monitorizarea alegerilor in tarile CSI, Aleksei Kocetkov, a apreciat ca este posibil ca scrutinul din Moldova sa fie fraudat. "Pina acum, s-a inregistrat un nivel destul de scazut de participare la vot si citeva incercari de propaganda electorala. Fraudele ar putea fi comise in cursul numararii finale a voturilor", a subliniat el. Kocetkov a mai afirmat ca reprezentantii misiunii OSCE au "un punct de vedere straniu". "Se pare ca ei sint deja gata sa anunte caracterul democratic al alegerilor din Moldova", sustine el.

Revolta a inceput de la Bucuresti

Aproape o mie de cetateni moldoveni, in majoritate elevi si studenti veniti din centrele universitare din tara, asteptau, ieri la prinz, in fata Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, sa-si exercite dreptul de vot in cadrul scrutinului care se desfasura in tara vecina. Studentii si elevii i-au acuzat pe oficialii ambasadei ca nu au infiintat mai multe sectii de votare si ca nu vor sa recunoasca numarul real al elevilor si studentilor moldoveni din Romania. El a mai spus ca reprezentantii Ambasadei iau in considerare doar elevii si studentii bursieri, in timp ce foarte multi dintre tinerii moldoveni din Romania studiaza fara a avea o bursa. "Aceasta Comisie electorala lucreaza pentru comunistii de la Chisinau, iar acum nu vor sa ne lase pe toti sa votam pentru ca stiu ca nu-i vom alege pe ei", a apreciat presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni din Romania. In cursul saptaminii studentii moldoveni din centrele universitare din Romania au protestat fata deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau de a organiza o singura sectie de votare pe teritoriul Romaniei, pentru scrutinul de ieri.

PSD a sarit in ajutorul votantilor

In acelasi timp, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a asigurat transportul gratuit pe calea ferata al cetatenilor din Republica Moldova care studiaza in Romania, pentru exercitarea dreptului de vot. Accesul in vagoane s-a facut pe baza legitimatiei de student si a unui act de identitate. Organizatii PSD din Transilvania si Banat au anuntat ca acorda sprijin financiar studentilor din Republica Moldova care aveau intentia sa se deplaseze la Bucuresti pentru a vota. PSD Cluj a precizat ca va acoperi costurile legate de masa si de transportul in Bucuresti al tinerilor studenti moldoveni.

Implicatiile externe ale alegerilor

Indiferent de rezultatul alegerilor, Republica Moldova va continua, cel putin pentru o vreme, sa fie locul de intersectie al intereselor divergente dintre Occident si Federatia Rusa. Pe de o parte, Uniunea Europeana si Statele Unite considera ca procesul de democratizare din Europa de Est si cel de deschidere a unor piete libere este necesar si de nestavilit. De cealalta parte, exista o Rusie in curs de renastere, prospera de pe urma profiturilor de pe piata petroliera si care cauta sa-si refaca hegemonia in spatiul ex-sovietic. Trebuie spus ca "democratizarea" constituie un scop, dar si un mijloc in aceeasi masura. Prin scoaterea Georgiei, Ucrainei si a Republicii Moldova de sub tutela Moscovei, Vestul incearca sa-si asigure o baza pentru proiectarea intereselor spre Caucaz si Orientul Mijlociu. Dupa cum recunostea chiar generalul James L. Jones, seful Comandamentului European al SUA si comandant suprem al Fortelor Aliate in Europa, in plan strategic, conducerea militara suprema a Statelor Unite considera Caucazul drept "una dintre cele mai importante zone ale lumii", in conditiile in care petrolul caspic va reprezenta, in urmatorii cinci ani, pina la 25% din cresterea mondiala a productiei de petrol. In plus, Caucazul este "un punct geografic cheie in procesul de raspindire a democratiei si a economiei de piata in tarile Asiei Centrale si de Sud-Vest". Si presedintele Putin a afirmat constant ca "bazinul Marii Negre si al Marii de Azov se afla in zona rusa de interes strategic". Mai mult, autoritatile Moscovei au conditionat sederea moldovenilor in capitala Rusiei prin procedura de votare in cadrul scrutinului parlamentar din Republica Moldova. La rindul sau, Uniunea Europeana si-a intensificat activitatile diplomatice in fostul spatiu sovietic, in special in statele care vor deveni sau au devenit vecini ai Uniunii, dupa extinderea comunitatii europene la 25 de state membre, in mai 2004.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.