Național

Cu ochii sub fusta reginelor:ANI ia la puricat averile liderilor de sindicat

Ziarul de Vrancea
17 feb 2011 694 vizualizări
Dupa acuzatiile privind spagile incasate de Vasile Marica, inspectorii de integritate i-au "luat la bani marunti" pe cei mai importanti lideri de sindicat n initiativa ANI este pusa in pericol de un proiect de lege, initiat de PSD, prin care sindicalistii ar urma sa fie exceptati de la declararea averilor

Averile liderilor sindicali au intrat in atentia inspectorilor de integritate, in urma declaratiilor publice facute de fostul vames Marius Ungureanu referitoare la faptul ca liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mita pentru a promova si mentine unii angajati in vami. Potrivit ANI, 15 lideri sindicali sint vizati in verificarile sale. Pe lista figureaza Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadar, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin. Fostul vames Marius Ungureanu a afirmat marti ca liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mita de la angajati din vami pentru a interveni in promovarea si mentinerea lor in functii. Ungureanu a spus ca, din 1997 si pina in 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe luna.


Dumitru Costin, sindicalist fara masina si conturi bancare: "Manipulare!"


Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ieri ca Agentia Nationala de Integritate este doar o unealta in aceasta campanie "a unor baieti" care urmaresc sa manipuleze opinia publica pentru a scoate vinovati toti liderii sindicali in cazul coruptiei din vami. Dumitru Costin spune ca si-a cercetat dosarul de la ANI si a constatat ca Agentia s-a autosesizat in urma unui articol aparut anul trecut intr-un tabloid care spunea ca locuieste intr-o vila si conduce Dodge. Presedintele BNS a precizat ca poza care insotea acel articol era facuta in fata sediului confederatiei, nu a locuintei proprii, el locuind intr-un apartament in Sectorul 4 al Capitalei. "Tot ce se intimpla acum este o campanie absurda de manipulare a opiniei publice, cu interferenta masiva in sistemul vamal, vrind sa demonstreze ca tot ceea ce se intimpla in vami este generat de totii liderii sindicali", a spus Costin. Dumitru Costin are, potrivit ultimei declaratii de avere, un apartament in Bucuresti, de 91 metri patrati, pe care l-a cumparat in 2002, impreuna cu un teren in suprafata de 34 de metri patrati, ce reprezinta o parte din curtea interioara a imobilului. Liderul BNS mai detine un apartament in Pitesti, de 76,63 metri patrati, pe care l-a cumparat in 1997, impreuna cu fosta sotie si care nu a fost partajat in urma divortului. Costin nu are nici o masina in proprietate, nici conturi sau depozite bancare, nu are bijuterii sau obiecte de arta a caror valoare sa depaseasca 5.000 de euro, iar in ultimele 12 luni nu a instrainat bunuri mobile. Cel putin asa se arata in documentul pe care l-a semnat.


IPP: "PSD incurajeaza practici de ascundere a averilor"


Institutul pentru Politici Publice (IPP) a cerut ieri public plenului Senatului sa nu accepte exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor asa cum se stabilise la sfirsitul anului trecut prin noua lege a ANI. IPP mentioneaza, intr-un comunicat de presa, ca pe ordinea de zi a plenului se afla in prezent un proiect de lege prin care liderii de sindicat urmaresc, cu ajutorul PSD, sa isi tina averile ascunse. Proiectul ar urma sa se voteze saptamina viitoare, iar la Camera Deputatilor, proiectul a trecut, discret, prin aprobare tacita. în opinia IPP, liderii de sindicat sint extrem de influenti astazi in Romania, lucru dovedit si de recentele referiri la unii dintre ei cum ca ar fi implicati in numirea in functii publice precum cele de la vama. Ei reprezinta sectorul public, astfel ca nu numai membrii lor, ci si cetatenii in general au tot dreptul sa afle in ce masura averilor lor sint raportate sau nu la nivelul veniturilor, considera Institutul. "Nu intelegem ce alta ratiune decit intentia de a ascunde unele averi nejustificate ar putea determina liderii sindicatelor sa faca presiuni pentru modificarea cadrului legal, astfel incit averile lor sa nu fie la vedere. Despre unii dintre acestia presa a scris pe larg faptul ca fac afaceri cu statul, ceea ce justifica si mai mult nevoia ca oricine sa cunoasca astfel de lucruri. Publicarea averilor lor nu dauneaza statutului lor in miscarea sindicala decit daca au ceva de ascuns", se arata in comunicat. IPP critica si PSD, care "incurajeaza practici de ascundere a averilor celor care reprezinta sistemul public si care ajung sa organizeze miscarea sindicala din Romania". "Votul din Senat se va da pe baza unui proiect de lege depus de 8 deputati PSD, avind un singur articol: abrogarea prevederii prin care sindicalistii trebuie sa isi publice averile", se mai arata in comunicat. Camera Deputatilor a adoptat tacit propunerea legislativa a PSD care prevede ca sefii federatiilor si confederatiilor sindicale sa nu mai fie obligati sa-si declare averea si interesele, asa cum prevede, in prezent, Legea ANI. Senatul este Camera decizionala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.