Național

Problemele mediului din Romania.

Ziarul de Vrancea
3 mar 2005 802 vizualizări
Deseurile toxice, poluarea aerului si deversarea reziduurilor toxice sint o parte a mostenirii ecologice dezastruoase pe care a lasat-o fostul regim comunist.

Deseurile toxice, poluarea aerului si deversarea reziduurilor toxice sint o parte a mostenirii ecologice dezastruoase pe care a lasat-o fostul regim comunist. Romania a mostenit de la fostul regim comunist o situatie terifianta. Din cauza lipsei absolute a unei politici a mediului, 20% dintre riuri erau moarte in 1989. In acelasi timp, aerul, solul si apele freatice erau contaminate cu substante chimice toxice provenite din fabrici, mine si ingrasaminte chimice. Dupa caderea comunismului, unele lucruri s-au imbunatatit. In prezent numai 10% dintre riuri nu pot avea viata acvatica si emisiile de gaze periculoase au scazut cu o treime. Insa alte probleme s-au inrautatit: in 1990 existau in Romania 221 de metri patrati de parcuri, insa acum aceasta suprafata a scazut la 190 de metri patrati, afectind direct nivelul poluarii aerului. Administrarea reziduurilor toxice si a altor deseuri urbane este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Romania, care spera sa adere la UE in 2007. "Numai jumatate din populatia Romaniei are acces la un sistem organizat de colectare a gunoiului, in timp ce deseurile industriale si miniere sint aruncate in gropi improvizate," spune Elena Dumitru, sefa Departamentului Reziduuri din Ministerul Mediului. Modernizarea gropilor de gunoi va costa 2,7 miliarde de euro. "Daca nu ne indeplinim angajamentele, riscam sa nu putem adera la UE in 2007," a recunoscut Ministrul Mediului Sulfina Barbu. Romaniei i s-a acordat o perioada de tranzitie generoasa in urma negocierilor cu UE -- pina la 18 ani pentru a indeplini toate conditiile din capitolul de mediu. Insa multi analisti sint de parere ca nici atit nu va fi suficient. Pe de alta parte, secretarul de stat pe probleme de integrare europeana din Ministerul Mediului, Korodi Attila, a avertizat ca nerespectarea planului de conformare la conditiile de mediu va aduce amenzi uriase Romaniei dupa integrarea in UE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.