Național

Dupa declaratiile de la Bruxelles ale presedintelui, si ministrul de Externe schimba tonul

Ziarul de Vrancea
20 dec 2010 561 vizualizări
Romănia trebuie privita ca membru UE cu drepturi depline, nu de categoria a doua Teodor Baconschi sustine ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (in justitie) "nu are nimic de-a face cu Schengen" si ca temporizarea aderarii la zona liberei circulatii este bazata pe "îngrijorari irationale"

Romania nu este de acord cu "strategia alternativa de temporizare" a aderarii la Schengen, bazata pe "ingrijorari irationale", a declarat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu publicat de La Libre Belgique in editia online, reamintind ca MCV poate fi denuntat unilateral.

"Nu sintem de acord cu aceasta strategie alternativa de temporizare, bazata pe ingrijorari irationale. Am facut progrese considerabile in ceea ce priveste reforma justitiei si le reamintim partenerilor nostri ca este vorba despre un Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei si nu de un mecanism punitiv. Nu are nimic de-a face cu Schengen", a spus el.

Baconschi a adaugat ca Romania se conformeaza obligatiilor legale impuse de Schengen, iar aderarea nu reprezinta un bonus, ci o responsabilitate suplimentara, pe care Bucurestiul este pregatit sa si-o asume, dupa ce a investit mai mult de un miliard de euro in modernizarea infrastructurilor pentru securizarea frontierei. "Este in interesul nostru sa pazim bine granita Uniunii, deoarece sintem in prima linie", a afirmat ministrul roman de Externe.


"Nu exista nici un motiv sa acceptam doua categorii de state membre"


întrebat ce masuri ia Romania pentru a elimina temerile europene referitoare la coruptie si problema romilor, Baconschi a reamintit ca, de patru ani, "romanii sint si ei europeni, din punct de vedere politic, tehnic, juridic". "în ceea ce priveste problema romilor, ne-am asumat in mod clar responsabilitatile, instituind politici publice pentru accelerarea incluziunii sociale a acestei minoritati (...) Noii membri, si in special Romania si Bulgaria, trebuie priviti ca membri cu drepturi depline", a spus el.

"Cu siguranta avem multe lucruri de finalizat, dar nu exista nici un motiv sa acceptam doua categorii de state membre", a precizat Baconschi, apreciind ca "exista riscul" ca Romania sa fie considerata membru UE "de zona a doua". "Am acceptat MCV, dar acesta poate fi denuntat unilateral in orice moment. Nu vrem sa-l vedem folosit impotriva interesului legitim al Romaniei, inclusiv a integrarii in Spatiul Schengen", a adaugat ministrul roman de Externe.


Dosarul transnistrean: Rusia trebuie sa renunte la stilul si consecintele Razboiului Rece


în privinta temerilor legate de acordarea de pasapoarte romanesti pentru cetatenii moldoveni, Baconschi a afirmat ca poate intelege ingrijorarea altor state UE, dar nu o poate justifica, si a reamintit ca Romania acorda cetatenia pe baza analizei fiecarui caz in parte. "Sa nu fim ipocriti - cetatenii moldoveni care au fost impinsi de o oarecare subdezvoltare economica sa migreze catre piata muncii occidentala se afla deja acolo de ani de zile, legal sau nu", a spus el.

Raspunzind unei intrebari legate de declaratia presedintelui Traian Basescu in legatura cu lipsa de incredere in Rusia, Baconschi a apreciat ca "nu este vorba nici despre teama, nici despre incredere", ci despre fondarea unei noi relatii intre SUA si Rusia si, respectiv, UE si Rusia. "Cel mai bun test pentru Rusia ar fi contributia la rezolvarea conflictului din Transnistria. Existenta unor trupe ruse, in secolul XXI, la mai putin de 200 de kilometri de granita de est a Uniunii si a NATO este un anacronism. Ne putem intreba, in numele bunului-simt, la ce bun? De ce amenintari protejeaza Rusia aceste trupe? Rusia nu are nici un motiv sa se simta amenintata. Este in interesul celor doi parteneri, Rusia si UE, sa renunte la stilul si consecintele Razboiului Rece", a adaugat ministrul roman de Externe.

în ceea ce priveste rolul pe care si l-ar putea asuma Romania in politica externa a UE, Baconschi a afirmat ca Bucurestiul este interesat de Parteneriatul Estic. "în calitate de stat membru care va supraveghea cea mai mare frontiera estica a Uniunii, dupa Finlanda, avem interesul sa stabilizam zona de vecinatate. Sintem foarte activi in ceea ce priveste evolutiile democratice din Republica Moldova, dar si din Ucraina", a spus el.


Baconschi si Basescu, pe acelasi front


Interviul ministrului de Externe a aparut practic in acelasi timp cu declaratiile sustinute de presedintele Traian Basescu, vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Seful statului a aratat ca tara noastra nu doreste sa fie "victima colaterala pentru tot ceea ce nu merge azi in Uniune". El si-a exprimat deplina convingere ca aderarea prevazuta sa aiba loc in martie 2011 va fi atit in beneficiul tarii noastre, cit si al intregii Uniuni. "Aderarea la Schengen nu reprezinta un cadou oferit Romaniei, ci o responsabilitate crescuta pentru statul roman. Este, pe de alta parte, expresia cerintei perfect indreptatite de a fi tratati ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii. Ne-am indeplinit obligatiile si acest fapt trebuie recunoscut in mod corect si trebuie sa aiba in practica consecinte logice si legale", a spus Basescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.