Național

Cui aplica Basescu lovitura preventiva?

Ziarul de Vrancea
2 mar 2005 726 vizualizări
In ultimul CSAT, presedintele s-a declarat sustinatorul "loviturii preventive" impotriva terorismului. Conceptul, preluat de la Bush si Putin, ar sustine ca militarii romani trebuie "sa fie gata sa loveasca in orice colt al lumii si in orice moment" impotriva teroristilor care ar ameninta Romania.

Presedintele Traian Basescu a sustinut cu o saptamina inainte de vizita in SUA, necesitatea ca Bucurestiul sa actioneze "preventiv" alaturi de aliati, in afara granitelor tarii, in contextul in care cea mai puternica amenintare externa la adresa securitatii tarii este "terorismul structurat". Seful statului s-a declarat sustinatorul "actiunii preventive", o solutie definitiva urmind a fi adoptata in 30 de zile, cealalta varianta fiind limitarea la "o politica reactiva". Daca CSAT va urma punctul de vedere al presedintelui, Romania se va afla, alaturi de Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa, printre putinele tari din lume care au inclus in strategia lor de securitate nationala doctrina controversatelor actiuni.

Ce implica "actiunea preventiva?"

Noua doctrina a fost anuntata de presedintele Bush, la 1 iunie 2002,  intr-un discurs tinut la West Point. Cu aceasta ocazie, presedintele american le-a cerut militarilor americani "sa fie gata sa loveasca in orice colt al lumii si in orice moment. Toate natiunile care vor decide pentru agresiune si teroare vor avea un pret de platit". Politica atacurilor preventive a fost inclusa in Strategia de Securitate Nationala a Washingtonului din septembrie 2002. Aceasta politica este insa vehement criticata, considerindu-se ca reprezinta instrumentul Washingtonului de a-si impune vointa in plan global. Nu numai unilateralismul este contestat, ci si eficacitatea doctrinei care nu poate fi aplicata, de-a valma, in privinta terorismului si a "statelor din axa raului". In plus, folosirea preemptiva a fortei nu poate fi realizata fara o reconsiderare esentiala a suveranitatii statelor vizate. Pentru Washington sau pentru Moscova,  justificarea este evidenta, terorismul fiind o amenintare concreta, care a facut victime pe propriile teritorii. S-ar putea sustine ca Romania nu se gaseste intr-o situatie similara, iar adoptarea doctrinei loviturilor preventive ar atrage, paradoxal, atentia grupurilor teroriste, existind riscul ca tara noastra sa devina o potentiala tinta.

Un atu la Washington

Un alt semn de intrebare il constituie capacitatea militara a Romaniei de a sustine acest tip de actiune. Chiar analistii rusi au indoieli serioase in legatura cu pregatirea armatei ruse pentru operatiuni similare. Pe de alta parte, intrucit Washingtonul a subliniat in Strategia din 2002 ca "scopul actiunilor noastre va fi intotdeauna eliminarea amenintarilor specifice impotriva Statelor Unite sau aliatilor si statelor prietene", este normal ca "statele prietene" sa isi asume responsabilitati similare. Demersul Bucurestiului ii asigura presedintelui Basescu un atu in timpul vizitei de la Casa Alba, care va avea loc saptamina viitoare. Probabil, Basescu va incerca sa-i convinga pe americani ca Romania este locatia ideala pentru amplasarea bazelor americane si ca relatiile bilaterale sint intr-adevar privilegiate. Astfel, Basescu aplica intii Washingtonului "lovituri preventive".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.