Național

CCR: Odata declansata, dezbaterea motiunii de cenzura nu mai poate fi oprita

Ziarul de Vrancea
9 dec 2010 507 vizualizări
Guvernul ar fi putut fi obligat de catre Curtea Constitutionala (CCR) sa renunte la procedura angajarii raspunderii asupra Legii Educatiei, in cazul in care Curtea ar fi fost sesizata de presedintele Senatului inainte de stabilirea calendarului asumarii, arata CCR in motivarea privind conflictul dintre Executiv si Legislativ pe Legea Educatiei

Practic, Curtea Constitutionala (CC) a statuat ca, odata declansata, nu poate fi oprita dezbaterea motiunii de cenzura. "Depunerea motiunii de cenzura are semnificatia declansarii controlului parlamentar asupra activitatii Guvernului si constituie un act irevocabil in sensul initierii acestui control; este o arma pusa indeobste la indemina opozitiei parlamentare si nu in ultimul rind este o forma de exprimare a opozitiei fata de masurile adoptate de Guvern. în consecinta, impiedicarea prezentarii si refuzul de a dezbate o motiune de cenzura deja depusa sint contrare Constitutiei, intrucit acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilitatii opozitiei parlamentare de a cenzura si controla deciziile guvernamentale de angajare a raspunderii", se arata in motivare. "In cauza de fata, Curtea retine ca Parlamentul, prin reprezentantul sau, si anume presedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a motiunii de cenzura in sedinta comuna a celor doua Camere, de cel mult cinci zile de la data depunerii acesteia, ceea ce se constituie intr-o piedica la prezentarea motiunii de cenzura depusa de opozitia parlamentara", motiveaza CCR. La final, Curtea constata ca in continuare Mircea Geoana intirzie nejustificat sa supuna spre dezbatere motiunea de cenzura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.