Național

Legea educatiei se intoarce

Ziarul de Vrancea
30 nov 2010 507 vizualizări
Opozitia si-a impus punctul de vedere in Parlament, reusind sa adopte o propunere de returnare a proiectului de lege a educatiei catre Guvern n in paralel, liberalii si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura privitoare la actul normative, sustinind ca, astfel, asumarea raspunderii devina caduca

Birourile Permanente reunite au decis ieri sa returneze Guvernului proiectul de lege privind educatia, precum si "angajarea raspunderii" pe acesta, intrucit procedura a fost declarata neconstitutionala, a anuntat liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. "La un vot diferenta s-a adoptat propunerea de retrimitere la Guvern a angajarii, avind in vedere ca decizia Curtii a spus clar ca aceasta angajare pe Legea educatiei este neconstitutionala", a spus Dusa. El a precizat ca decizia Birourilor Permanente reunite a fost luata la propunerea PSD. "Noi am propus ca proiectul de lege si angajarea, pentru ca a fost declarata neconstitutionala, sa fie retrimise la Guvern, iar colegii de la PNL si-au si retras semnaturile de pe motiune", a spus Dusa. Potrivit unor surse parlamentare, Birourile Permanente reunite au adoptat propunerea PSD cu 13 voturi "pentru" si 12 voturi "impotriva". Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ieri ca in sedinta de plen reunit, convocata pentru data de 14 decembrie pentru angajarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii, Coalitia va cere plenului sa se pronunte si pe continuarea angajarii raspunderii pe Legea educatiei.


Strategii diferite ale opozitiei


Ziua de ieri a inceput cu aparente disensiuni intre parlamentarii PNL si cei ai PSD. Astfel, liberalii si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa dupa asumarea raspunderii pe Legea educatiei, ei transmitind ca in acest caz motiunea nu mai are numarul de semnaturi necesare pentru a putea fi dezbatuta. De cealalta parte, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa sedinta BPN, ca social-democratii vor vota pentru oprirerea procedurii de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, dar ca PSD nu isi retrage semnaturile de pe motiunea de cenzura. "Noi vom folosi orice fel de instrument constitutional si democratic pentru a lupta impotriva Guvernului Boc. Nu facem nici un pas inapoi si profesorii, elevii, parintii trebuie sa stie ca noi ne batem cu fiecare arma pe care o avem", a spus presedintele PSD, intrebat despre decizia PNL de a-si retrage semnaturile de pe motiunea de cenzura. Ponta a spus ca, in cazul in care Guvernul va insista cu angajarea raspunderii pe Legea educatiei, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost mandatat de conducerea partidului sa nu semneze trimiterea legii la promulgare. El a mai precizat ca, daca legea propusa de Guvern va fi adoptata, PSD o va contesta la Curtea Constitutionala, apreciind ca legea in forma adoptata de Comisia de invatamint a Senatului "are garantia ca va fi respectata de toate fortele politice".

In schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a declarat surprins de decizia PSD, el precizind ca PNL isi va retrage semnaturile pentru a nu legitima demersul neconstitutional al premierului Boc. "Este decizia PSD. Nu o schimba pe a noastra. Sint cumva surprins pentru ca vazusem chiar de la oameni din PSD aceeasi interpretare ca a noastra, cum este juristul Alexandru Atanasiu", a afirmat Crin Antonescu. El a aratat ca, daca PNL si-ar mentine semnaturile pe motiunea de cenzura, l-ar "scapa" pe premierul Boc si, indirect, pe presedintele Traian Basescu, de problemele angajarii, respectiv promulgarii Legii educatiei. "Plenul reunit va constata faptul ca nu exista o motiune de cenzura si aceasta Lege a educatiei, dupa scurgerea timpului pentru contestarea la Curte, va pleca la promulgare", a precizat Anastase.


Motiune de cenzura pe Legea salarizarii


Liberalul Crin Antonescu a anuntat ieri ca formatiunea sa a initiat demersurile ca, impreuna cu parlamentarii PSD si PC, sa depuna o motiune de cenzura privind angajarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii unitare a personalului bugetar. "Am initiat deja demersurile pentru ca impreuna cu ceilalti parlamentari din opozitie, PSD, PC, sa initiem si sa depunem o motiune de cenzura pe angajarea raspunderii la Legea salarizarii", a spus Antonescu. Proiectul legii salarizarii unitare, pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, a ajuns, joi, la Parlament. Premierul Emil Boc a anuntat ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.