Național

Nerespectarea legii, sport national in mediul de afaceri

Ziarul de Vrancea
12 nov 2010 515 vizualizări
Cei care spun «statul sa-si rezolve problema asta» sint cel putin incorecti", a spus, ieri, presedintele Traian Basescu la o intilnire cu investitorii straini

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca "a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri sa nu respecte legea", seful statului sustinind ca si patronatele au o responsabilitate fata de stat. "A devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii", a spus seful statului la Conferinta "Parteneriat pentru crestere economica in 2011". organizata de "Ziarul Financiar" si Consiliul Investitorilor Straini. Basescu a precizat ca este vorba despre munca la negru si neplata taxelor. "Cei care spun «statul sa-si rezolve problema asta» sint cel putin incorecti", a adaugat presedintele. El a spus ca, pentru eradicarea muncii la negru si a evaziunii fiscale, statul ar trebui sa aiba un numar enorm de angajati. "Este si o responsabilitate a patronatelor", a subliniat seful statului.


Terenurile nelucrate, impozitate la nivelul subventiei


Basescu a mai spus ca sustine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care sa fie cel putin la nivelul subventiei de 100 de euro/hectar primita conform regulilor Uniunii Europene. "Anul acesta nu s-au lucrat trei milioane de hectare, 2,8 milioane. Sigur, s-a incercat de la nivelul Guvernului o stimulare a arendarii sau vinzarii pamintului prin asigurarea acelei rente viagere. Este evident ca nu e suficient. Mai avem o mare problema in stimularea consolidarii pamintului de cind se platesc subventii. Conform regulilor UE, indiferent ca il lucrezi sau nu, subventia de 100 de euro la hectar se primeste", a declarat presedintele. El a adaugat ca trebuie gasita o solutie pentru vinzarea sau arendarea de catre proprietari a terenurilor de 3-5 hectare, apreciind ca a lasa nelucrate trei milioane de hectare este "aproape o lovitura data propriei economii".


Premierul, scump la vedere


In cadrul intilnirii, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Mariana Gheorghe, a spus ca este dezamagita ca nu a reusit pina in prezent sa aiba o intilnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta despre cele 80 de propuneri privind relansarea economica lansate la inceputul lunii octombrie. "Sint dezamagita ca nu ne-am intilnit cu domnul premier Emil Boc pina acum. intelegem ca sint multe probleme carora trebuie sa le faca fata si credem ca vom avea aceasta intilnire pina la urma", a detaliat Gheorghe. CIS a propus autoritatilor un set de 12 masuri care vor avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pina in 2015, in termeni reali, crearaea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 actiuni sint parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri. Potrivit datelor CIS, costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 actiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimarile arata ca masurile vor genera o crestere economica indirecta suplimentara de circa 15-20% din impactul direct. Cele 80 de masuri au fost structurate in 10 arii de actiune care corespund principalelor obiective actuale ale economiei, respectiv stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernante, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea investitiilor in economie, accesarea de finatari din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potentialului in agricultura, urmarirea unor politici fiscale care stimuleaza cresterea, reformarea sistemului juridic si modernizarea sectorului public.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.