Național

Armistitiu in Parlament?

Ziarul de Vrancea
10 nov 2010 501 vizualizări
Seful statului le-a cerut ieri formatiunilor parlamentare sa accepte un armistitiu temporar, necesar pentru adoptarea legilor importante n opozitia pare sa fie de acord, cu o singura conditie: inlocuirea Robertei Anastase de la sefia Camerei Deputatilor

Presedintele Traian Basescu le-a propus ieri partidelor politice, in plenul Camerelor reunite, un moratoriu pentru deblocarea activitatii Parlamentului. El a precizat ca sint necesare actiuni ferme si consecvente la nivelul Guvernului si Legislativului in urmatoarele 30-45 de zile. Seful statului a spus ca insista ca partidele sa realizeze acest moratoriu pe termen limitat, pentru realizarea intereselor nationale. "Decizia sta in miinile dumneavoastra", le-a spus presedintele parlamentarilor. Traian Basescu a apreciat ca moratoriul propus de el pentru deblocarea activitatii Parlamentului este posibil pentru ca toate partidele spun ca actioneaza pentru interesul national. Seful statului a precizat ca este necesara adoptarea Legii salarizarii unitare, a Legii pensiilor si a Legii bugetului de stat pe anul 2011. El a precizat ca, daca acordul cu FMI se finalizeaza cu succes, Romania isi poate redobindi credibilitatea si ar marca inceputul iesirii tarii din criza, marcind faptul ca Romania a reusit sa aplice un program de reforme. Seful statului a sustinut ca reconstruirea credibilitatii ar avea drept consecinta faptul ca Romania ar redeveni atractiva pentru investitiile straine. "Ca om politic cu experienta, va pot spune ca romanii ii vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza, si nu pe aceia care se ascund de efectele masurilor anticriza", a mai spus seful statului. La sedinta Camerelor reunite, parlamentarii opozitiei nu au asistat. în schimb, au fost prezenti premierul Emil Boc si alti membri ai Cabinetului.


Ce a inteles Ponta


Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca mesajul transmis de presedintele Traian Basescu in Parlament a fost acela de schimbare a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. "Este un mesaj pe care noi, opozitia, il dam de peste o luna, anume ca trebuie sa inceteze acest razboi pornit de putere impotriva opozitiei si ca trebuie sa avem din nou dialog constitutional intre putere si opozitie", a afirmat el.

Ponta a precizat ca PSD este dispus oricind sa participe la lucrarile Camerei Deputatilor si sa accepte moratoriul propus de Basescu, sub conditia inlocuirii Robertei Anastase de la presedintia Camerei. Pe de alta parte, potrivit unor surse citate de Mediafax, social-democratii ar fi de acord ca Roberta Anastase sa fie inlocuita la sefia Camerei Deputatilor de Sulfina Barbu. Varianta ar fi agreata si de PDL, nu si de Traian Basescu, sustin sursele citate. "Noi am discutat cu ei (cu liderii grupului PDL din Camera "" n.r.) si ne-au spus ca vor sa o schimbe pe Anastase si ca e pregatita Sulfina Barbu. Noi sintem de acord cu solutia asta, dar ei ne-au spus ca nu ii lasa Basescu s-o schimbe pe Anastase", a declarat unul dintre liderii PSD.


Ce a inteles Antonescu


Nici presedintele PNL, Crin Antonescu, nu a parut "sensibilizat" de discursul presedintelui. Liberalul a declarat ca Traian Basescu este un om politic slab, in ciuda "aerului" pe care il afiseaza. "De aceea nu de la Traian Basescu si nu impreuna cu Traian Basescu se pot gasi solutiile si raspunsurile pentru criza romaneasca si ca, vrem nu vrem, ca ne iubim sau nu, de la partidele politice parlamentare care prin votul cetatenilor ii reprezinta astazi pe acestia in Parlament. Credem ca e neaparat necesar ca reprezentantii acestor partide sa ne asezam la masa si sa discutam cu toata seriozitatea si responsabilitatea care sint marile probleme ale Romaniei si sa gasim raspunsurile care se pot da", a spus liderul PNL. El a mentionat ca a vorbit si saptamina trecuta despre un astfel de demers prin care liberalii sa invite celelalte partide la consultari tinind sa precizeze ca nu a facut acest gest ca sa il substituie pe Traian Basescu ci pentru ca este convins ca este nevoie de un dialog serios.


UDMR da ultimatum Guvernului


Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care este vicepresedinte executiv al UDMR, a anuntat ieri ca, daca Legea educatiei nu va fi adoptata pina la sfirsitul acestui an, formatiunea pe care o reprezinta nu mai poate continua colaborarea in coalitia de guvernamint. "Legea educatiei este un proiect legislativ foarte important pentru intreaga Romanie, nu numai pentru minoritati, iar daca acest proiect legislativ nu trece pina la sfirsitul acestui an, noi consideram ca nu mai putem continua colaborarea in coalitie", a spus Laszlo Borbely. Ministrul Mediului a mai afirmat ca, in opinia sa, este momentul ca actuala coalitie de guvernamint sa demonstreze ca are majoritatea la Senat si sa se mobilizeze pentru a trece Legea educatiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.