Național

Curtea Constitutionala isi amina deciziile cu o saptamina

Ziarul de Vrancea
28 oct 2010 554 vizualizări
Judecatorii ar fi trebuit sa dezbata ieri existenta unui conflict juridic intre Parlament si Guvern, precum si o modificare a regulamentului Camerei Deputatilor pentru ca UNPR sa-si poata face grup parlamentar

Curtea Constitutionala a decis, ieri, "redeschiderea dezbaterilor" in cazul privind conflictul juridic de natura constitutional, invitind toate autoritatile implicate si stabilind ca termen data de 3 noiembrie. Anuntul l-a facut pe liderul PNL Crin Antonescu sa declare ca liberalii vor solicita astazi in Birourile Permanente reunite ca asumarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei sa fie aminata cu o saptamina, pina cind judecatorii Curtii se vor pronunta.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, este cel care a sesizat Curtea referitor la Legea educatiei, reclamind un conflict juridic de natura constitutionala cu Guvernul. Geoana afirma ca acest conflict a fost initiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii educatiei si sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia. Geoana sustine ca decizia Guvernului de a retrage Legea educatiei din procesul legislativ din Senat este "un gest arbitrar" care echivaleaza cu desfiintarea rolului de legiferare al Parlamentului.

La rindul sau, premierul Emil Boc a justificat asumarea raspunderii Guvernului prin faptul ca acest proiect de lege ar fi fost blocat de mai mult timp la Senat. Angajarea raspunderii ar urma sa fie facuta astazi, dupa cum au stabilit Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

în 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2008. în motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricind, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau atunci ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivalind cu subminarea raporturilor intre puteri. Ulterior, in primavara anului 2010, Guvernul a inaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educatiei.


Inca o aminare


Tot ieri, Curtea Constitutionala a decis sa amine pentru 3 noiembrie discutiile privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor. Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a inregistrat la Curtea Constitutionala o sesizare privind doua hotariri adoptate de acest for legislativ prin care se modifica Regulamentul de functionare. Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca, prin hotaririle respective, actuala majoritate, formata din PDL si UDMR, modifica Regulamentul Camerei Deputatilor in sensul statuarii unui grup parlamentar al "asa-zisilor" parlamentari independenti, care are aceleasi drepturi cu grupurile parlamentare ale partidelor care au participat la alegeri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.