Național

Transparency International

Ziarul de Vrancea
27 oct 2010 534 vizualizări
Romănia este perceputa ca fiind mai corupta în 2010 decit în anul anterior, fiind pentru prima data din 2002 cind se întrerupe trendul constant crescator. Totusi, statul romăn nu mai este pe ultimul loc între tarile din UE, Grecia si Bulgaria coborind în clasament sub scorul obtinut de tara noastra.

"Pentru prima oara din 2002 si pina acum, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei", a afirmat ieri presedintele Transparency International Romania (TI-Ro), Victor Alistar.

Conform datelor studiului, Romania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie iar 10 este "nota maxima la anticoruptie", asa cum a explicat Alistar. Fata de anul trecut, cind a inregistrat un scor de 3,8 in clasamentul Transparency International, Romania are anul acesta un scor mai mic, ceea ce reprezinta o prima sincopa in trendul ascendent pe care statul roman s-a inscris in 2002. Anul trecut, cu scorul de 3,8, Romania se clasa in acest top pe ultimul loc in rindul stelor europene, la egalitate insa cu Grecia si Bulgaria. Anul acesta, Romania ocupa locul 25 din cele 27 de state europene, dupa ce Bulgaria a scazut cu doua zecimi, pina la 3,6 puncte, iar Grecia cu trei unitati, ajungind la un indice de perceptie a coruptiei de 3,5 puncte. în opinia liderului TI-Ro, el insusi cercetat de Parchet pentru neconcordante in declaratia de avere, semnalul de alarma "nu a fost nicicind mai serios".

"Se constata in acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent", a mai spus liderul TI-Ro. Alistar a explicat trendul de scadere inregistrat de Romania si ca un efect al crizei economice. El a sustinut chiar ca, avind in vedere scaderea inregistrata in punctajul Romaniei, exista posibilitatea "nefericita" ca anumite companii sa ajunga, in cazul mentinerii trendului descrescator, sa-si inchida sau sa-si relocheze afacerile din tara noastra.


Danemarca prima, Somalia ultima


Cu 3,7 puncte, Romania ocupa locul 69 in clasamentul Transparency International pe anul 2010 privind perceptia coruptiei. Potrivit clasamentului, la nivel global, tara noastra se afla la egalitate cu Muntenegru, Cuba sau Brazilia, fiind devansata de state precum Georgia (locul 68), Rwanda (locul 66), Ghana (locul 62), Macedonia (locul 62), Croatia (locul 62), Turcia (locul 56), Africa de Sud (locul 54), Arabia Saudita (locul 50), Israel (locul 30). Dintre cele 178 de tari analizate in studiul realizat de Transparency International, aproape trei sferturi au un nivel al perceptiei coruptiei mai mic decit media. Clasamentul, realizat dupa sondarea unor oameni de afaceri si specialisti, acorda zece puncte unei tari care teoretic nu este afectata de coruptie si zero puncte statelor unde coruptia este endemica. Conform raportului anual al organizatiei Tranparency International (TI), aproape trei sferturi dintre statele lumii sint grav afectate de coruptie. Afganistanul si Myanmar se numara printre cele mai corupte tari, cu un punctaj de 1,4, in timp ce Somalia este pe ultimul loc, cu un punctaj de 1,1. Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore sint in topul tarilor considerate cele mai putin corupte, cu un punctaj de 9,3.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.