Național

Vintu asteptat la bara

Ziarul de Vrancea
15 oct 2010 441 vizualizări
Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian au fost trimisi în judecata de procurorii Parchetului instantei supreme n în dosar, cei trei sint acuzati de favorizarea infractorului Nicolae Popa

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu si pe Octavian Turcan, pentru favorizarea infractorului, precum si pe Alexandru Stoian, pentru complicitate la aceasta infractiune, se arata intr-un comunicat emis ieri de Parchetului instantei supreme. Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. "Suma ii era necesara condamnatului pentru a se ascunde, in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat prin hotarire judecatoreasca definitiva si executorie", potrivit procurorilor. în acest scop, arata procurorii, Vintu a identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus in executare de Octavian Turcan.


A ingreunat procedurile de extradare


De asemenea, procurorii au mai stabilit ca, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o alta transa, de 20.000 euro, suma ce urma sa fie folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare. Dupa arestarea, lui Nicolae Popa, in 2 decembrie 2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vintu si Alexandru Stoian "au desfasurat actiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania", mai arata procurorii. Acestia precizeaza ca sprijinul s-a concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, "pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramina in Indonezia. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalului Bucuresti. Luni, Sorin Ovidiu Vintu a fost la Parchetul instantei supreme, unde a semnat procesul verbal ca a luat la cunostinta invinuirile, el spunindu-le procurorilor ca nu vrea sa studieze materialul de urmarire penala.


Acuzat si de spalare de bani


Omul de afaceri va fi cercetat si pentru spalare de bani, intr-un nou dosar, disjuns din cel in care procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata pentru favorizarea lui Nicolae Popa. "Dispunem disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infractiunii de spalare a banilor prevazuta de articolul 23 din Legea 656/2002 de catre Sorin Ovidiu Vintu", se arata in finalul rechizitoriului intocmit de procurori. In acelasi document se arata ca recunoasterea si respectul autoritatilor publice, respectiv ale unei hotariri judecatoresti in special reprezinta o optiune pentru Sorin Ovidiu Vintu. In plus, "sfidarea autoritatilor si ignorarea autoritatii de lucru judecat a unei hotariri judecatoresti sint atitudini normale" pentru acuzat, mai arata procurorii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.