Național

Crestinii ortodocsi o praznuiesc pe Sfinta Cuvioasa Parascheva

Ziarul de Vrancea
14 oct 2010 552 vizualizări
Rindul pelerinilor ce asteapta sa se închine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse în curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi, se întinde pe un kilometru, la coada aflindu-se, ieri la prinz, aproximativ 10.000 de crediniciosi n acestia aveau de asteptat pina la zece ore ca sa ajunga la racla.

Numarul pelerinilor veniti sa se inchine la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a crescut ieri fata de zilele precedente, astfel ca, potrivit estimarilor Jandarmeriei iesene, la coada se afla aproximativ 10.000 de oameni, timpul de asteptare pentru a ajunge la racla fiind de zece ore. "Azi (miercuri - n.r.), numarul credinciosilor veniti la Mitropolie a crescut. Coada se intinde pe un kilometru, patru strazi din vecinatatea Mitropoliei fiind inchise. Sint cam 10.000 de pelerini care asteapta la rind, iar timpul de asteptare s-a dublat fata de ziua de ieri (marti - n.r.), ajungind la zece ore. Nu sint probleme, oamenii vin si se aseaza la rind, se inchina si pleaca", a declarat Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvint al Jandarmeriei iesene. în noaptea de marti spre miercuri, aproximativ 20 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale, appelind la cadrele medicale din cadrul punctul de prim-ajutor al Crucii Rosii, instalat chiar in curtea Mitropoliei. "Au fost si temperaturi scazute, de aproape zero grade, iar pe fondul oboselii, oamenii s-au simtit rau. Unii au lesinat, au primit medicamentele necesare, apoi s-au intors din nou la coada", a mai spus purtatorul de cuvint al Jandarmeriei Iasi. Unul dintre pelerini, o femeie de 57 de ani, a ajuns la Spitalul de Urgente din Iasi, fiind adusa de membrii familiei, dupa ce a lesinat in timp ce statea la coada de la Mitropolie. "Pacienta are antecedente cardiace si metabolice. Cind a ajuns la spital, femeia avea greturi, varsaturi si un episod sincopal. A fost preluata rapid de medicii de urgenta si este in curs de evaluare si stabilizare. Pacienta spune ca doreste sa se intoarca la Mitropolie pentru a se ruga", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente din Iasi. Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfintului Maxim Marturisitorul, aduse din Grecia, a fost scoasa, luni, din Catedrala Mitropolitana, fiind asezata intr-un baldachin pe esplanada Catedralei. Momentul culminant al actiunilor religioase de la Iasi este programat pentru astazi, cind in curtea Catedralei iesene va avea loc Sfinta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Slujba va fi oficiata de Patriarhul Daniel.


Peste 54.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfinta Parascheva


Peste 54.000 de romani, dintre care peste 50.000 de femei, isi serbeaza astazi onomastica de Sfinta Parascheva, cunoscuta ca si ocrotitoarea celor aflati in suferinta sau Protectoarea Moldovei si a tuturor credinciosilor romani. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ieri intr-un comunicat de presa, ca mai mult de 50.000 de persoane dintre cele care isi serbeaza onomastica azi sint femei, majoritatea purtind numele de Paraschiva (peste 48.000). Totodata, vor fi sarbatorite peste 600 de femei cu numele Parascheva, peste 620 cu numele Chiva si aproape 600 botezate Chivuta. Dintre barbatii sarbatoriti in 14 octombrie, majoritatea poarta numele de Paraschiv (3.810), cei mai putini purtind numele de Chivu (294) sau Paraschev (7).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.