Național

Geoana: Relansarea PSD trebuie transata in 2005, nu in 2007.

Ziarul de Vrancea
1 mar 2005 670 vizualizări
Vicepresedintele PSD Mircea Geoana apreciaza ca formula de relansare a partidului ar trebui transata la Congresul din 2005, argumentind ca "alegerile anticipate bat la usa".

"De ce avem nevoie de o solutie in doi timpi, cind firesc ar fi sa transam acum si complet formula de relansare a partidului, pentru ca PSD sa devina in 2005, nu in 2008, o alternativa credibila la «ezitanta» guvernare Tariceanu? De ce facem un Congres, cu toate complicatiile sale, pentru numai doi ani, cind alegerile anticipate par sa bata la usa?", se intreaba liderul PSD.

In opinia sa, propunerile care se discuta in PSD se bazeaza pe "o tripla falsa ipoteza". Conform lui Geoana, falsele ipoteze sint: aceea ca o intelegere la virf intre Iliescu si Nastase ar rezolva tensiunile din partid si ar garanta unitatea acestuia; reforma partidului se poate face "controlat" de la centru; PSD "are luxul" sa amine deciziile importante pentru Congresul din 2007. In ceea ce priveste relatia dintre Iliescu si Nastase, Geoana apreciaza ca, chiar daca o intelegere de impartire a puterii intre cei doi exista, aceasta "fie nu functioneaza, fie nu este respectata". Iliescu doreste revenirea la situatia din 1997-2000, iar Nastase doreste sa fie pastrate intr-o cit mai mare masura prerogativele sale actuale, sustine Mircea Geoana. Geoana considera ca formula de conducere "hibrida" propusa, prin care presedintele partidului controleaza partea politica, presedintele executiv un asa-zis guvern din umbra si un secretar general gestioneaza mecanica partidului reprezinta mai mult "o constructie menita sa-i acomodeze pe cei doi lideri, decit o formula justificata de cerinte electorale si de eficacitate".

Trebuie spart "fetisul" ca dezbaterea va sparge partidului

In ceea ce priveste reforma partidului, vicepresedintele PSD opineaza ca "o teama aproape viscerala de dezbatere deschisa e pe cale sa sufoce competitia reala de platforme si idei in PSD".

"Dari de seama, discursuri si interviuri ale conducerii sau propuneri aparute din senin pe masa Delegatiei Permanente nu pot sa tina loc de dezbatere democratica, in organizatiile si cu membrii nostri. Idei care au venit de la Cluj si de la alte organizatii si lideri trebuie sa se regaseasca explicit in dezbaterea interna si publica a partidului", spune Geoana. El considera ca trebuie spart "fetisul" ca dezbaterea si competitia conduc la spargerea partidului. Geoana afirma ca felul in care va fi organizat PSD trebuie sa tina cont ca situatia politica din 1997-2000 nu se va repeta, avind in vedere ca, desi Alianta "guverneaza prost", are "un vector electoral puternic in persoana lui Traian Basescu". El considera ca, intr-un an, frecventa mare a gafelor coalitiei PNL-PD-UDMR-PUR sau "nepriceperea evidenta"a multor ministri vor duce la prabusirea increderii actualei puteri. "In aceste conditii, devansarea alegerilor devine o ipoteza realista de cistig pentru PSD. Cu o singura conditie: pina la momentul anticipatelor, PSD sa se regenereze complet, sa treaca printr-un proces de reforma adevarata si sa aiba o garnitura de lideri necompromisi de larga credibilitate", conchide Geoana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.