Național

FSLI: Legea unica reduce veniturile profesorilor

Ziarul de Vrancea
18 sep 2010 528 vizualizări
n calculele facute de sindicalisti arata ca, odata cu intrarea in vigoare a noului act normativ, veniturile cadrelor didactice vor scadea cu procente de pina la 60%

Federatia Sindicatelor Libere din învatamint (FSLI) afirma ca noua Lege unica de salarizare in sistemul bugetar taie, din nou, veniturile profesorilor. Cei mai afectati ar fi profesorii din mediul rural care vor primi venituri reduse cu pina la 60%, sustin sindicalistii. "Potrivit noii legi de salarizare in sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80% din salariu (cit era prevazut in Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20% din salariu. Daca in 2010 diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, in 2011 aceasta prevedere a fost eliminata. în consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu li se vor mai acorda plati compensatorii. Reamintim Guvernului ca acest spor se acorda pentru a atrage personal calificat in mediul rural", explica FSLI.


Dispozitiile legii se contrazic


în proiectul de lege privind aplicarea in anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, apar in acelasi articol prevederi care se contrazic, subliniaza sursa citata. "Potrivit Art. 2.,a), in 2011, salariul de baza se calculeaza prin inmultirea valorii coeficientului 1 (640 de lei) cu valoarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti pentru fiecare functie din sistemul public. La acelasi articol, literele c) si d) salariul de baza din 2011 este egal cu cel aplicat la data de 31 decembrie 2010, respectiv cel diminuat cu 25 la suta", indica federatia.

în concluzie, sustin sinducalistii, in ciuda negocierilor purtate pina acum cu reprezentantii Guvernului si a calculelor facute, nici anul viitor Executivul nu va fi in stare sa aplice legea unica de salarizare. Salariile de baza, care se vor aplica, vor fi tot cele reduse cu 25%, dar la care se adauga un coeficient de corectie. Valoarea acestui coeficient nu va putea acoperi suma redusa din salariu. "Legea unica de salarizare in sistemul bugetar plaseaza, din nou, cadrele didactice in partea inferioara a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat in invatamintul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primaria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui sef birou din aceeasi institutie, carora le revine un coeficient de salarizare de 5,23", mai spune federatia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.