Național

Boc renunta la 6 din cei 17 ministri ai sai

Ziarul de Vrancea
3 sep 2010 538 vizualizări
n schimbarile au fost decise dupa zile intregi de negocieri intense, in care unii lideri au cerut chiar demisia intregului Cabinet n "De acum încolo, faceti ce vreti", i-ar fi spus Basescu premierului, dezamagit de prima propunere de remaniere - din care lipseau numele Berceanu si Videanu

Cinci ministri - Sebastian Vladescu (Finante), Radu Berceanu (Transporturi), Mihail Dumitru (Agricultura), Mihai Seitan (Munca) si Gabriel Sandu (Comunicatii) - au confirmat ieri, pina la inchiderea editiei, ca se afla pe lista remanierii. Al saselea, ministrul Economiei Adriean Videanu, a declarat ca si-ar dori sa renunte la portofoliu pentru a se concentra pe activitatea politica. "Eu cred ca sint doua paliere extrem de importante pentru partid - atit Guvernul, cit si partidul - si una dintre lacunele din ultima perioada este functionarea cu intermitenta a partidului si am solicitat primului-ministru sa ia in calcul ca as dori sa ma ocup numai de partid si ca in evaluarea pe care o face la remaniere sa ia in calcul disponibilitatea mea din aceasta perspectiva", a afirmat Videanu.

Cel mai suparat de schimbare s-a aratat Sebastian Vladescu. Fostul ministru al Finantelor a declarat ca remanierea este o decizie politica, dar totodata "o eroare" si a adaugat ca regreta ca nu a putut finaliza proiectele incepute la conducerea institutiei. Mihai Seitan a spus si el ca regreta despartirea de Cabinet, dar ca nu are ce sa isi reproseze pentru perioada mandatului.


Posibili inlocuitori


Pentru Ministerul Agriculturii sint vehiculate numele democrat-liberalului Valeriu Tabara, care a mai detinut aceasta functie cu ani in urma, precum si cel al secretarului de stat, Adrian Radulescu, demnitar asumat de UNPR. Tabara sustine ca a avut o discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a propus sa preia portofoliul si ca el a acceptat oferta.

Potrivit unor surse din PDL, seful Oracle Romania, Sorin Mindrutescu si deputatul PDL Valerian Vreme sint numele luate in calcul pentru inlocuirea lui Gabriel Sandu la Ministerul Comunicatiilor. Deputatii Gheorghe Ialomitianu si Nelu Ioan Botis sint propusi pentru preluarea portofoliilor Finantelor si, respectiv, Muncii. Dupa ce a anuntat ca si-ar dori sa paraseasca ministerul, Adriean Videanu a spus ca propunerea pentru preluarea portofoliului Economiei este senatorul Ion Ariton. La Transporturi ar urma sa vina Anca Boagiu - care a mai ocupat acest portofoliu pentru citeva luni in anul 2000.


Remaniere cu zanganit de arme intre palate


Emil Boc s-a intilnit ieri dimineata cu presedintele Traian Basescu la resedinta sefului statului din cartierul Primaverii, tema principala a discutiilor fiind schimbarea Guvernului. Potrivit ziarelor de la Bucuresti, Traian Basescu ar fi pledat pentru remanierea profunda a Guvernului, liderul PDL raspunzind ca partidul nu vrea asa ceva. In replica, seful statului i-ar fi spus premierului: "De acum incolo, faceti ce vreti". Aceleasi surse sustin ca de pe lista lui Boc au lipsit "greii" Adrian Videanu si Radu Berceanu, dar a aparut, in schimb, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, alaturi de Mihai Seitan, Mihail Dumitru si Gabriel Sandu. Pe linga remanierea "usoara", din care lipseau nume din tripleta BVB (Blaga, Videanu, Berceanu) Boc a venit si cu propunerea de schimbare a lui Vladescu, dspre care se stie ca era sustinut de presedinte. Premierul ar fi invocat faptul ca ministrul Finantelor este cel mai detestat de partid si ca Berceanu, Videanu si Blaga au, dimpotriva, sustinere in teritoriu si in Parlament.

Disputa dintre "gruparea BVB", care sustinea remanierea, si "gruparea Basescu", adepta a demisiei intregului Cabinet, a continuat ieri si la Colegiul Director al PDL. Surse prezente la sedinta sustin ca vicepresedintele PDL Raluca Turcan ar fi cerut din nou demisia Guvernului. Cu o zi inainte, Turcan, Elena Udrea, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Zamfir Iorgus si Vasile Gherasim votasera la intilnirea conducerii PDL pentru plecarea in bloc a Cabinetului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.