Național

Un roman da in medie 547 de lei spaga pe an

Ziarul de Vrancea
27 aug 2010 409 vizualizări
Doar 13% dintre conationali recunosc ca au dat mita in ultimele 12 luni si doar 6% spun ca fenomenul s-a redus

Trei sferturi (75%) dintre romani cred ca in ultimii cinci ani coruptia din tara a crescut, releva un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID). Potrivit barometrului, numai 6% din populatie considera ca in ultimii ani coruptia din tara s-a redus, in timp ce 13% declara ca nu simt nici o modificare a nivelului de coruptie din Romania. Procentul celor care cred ca ar fi crescut coruptia este mai redus in rindurile tinerilor, bucurestenilor, minoritatilor nationale si persoanelor cu studii superioare.

în ceea ce priveste "spaga", aproape un sfert din populatia cu virsta peste 18 ani (13%) a recunoscut ca a dat mita in ultimele 12 luni. "Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si la categoriile cu venituri mai reduse" se arata in comunicatul de presa emis de AID. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni, releva acelasi sondaj.

Aproape trei sferturi (73%) din populatia tarii crede ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime, cum ar fi, mita sau traficul de influenta in timp ce 27% cred ca se poate. Exista procente mai ridicate de "optimisti" printre cei cu venituri mari (peste 2500 RON pe luna pe gospodarie) sau de alta etnie decit cea romana. Potrivit sondajului, armata continua sa fie institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere (51%) urmata de institutiile de educatie (43%), de primarii (39%) si de institutiile de sanatate publica (31%). Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.122 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu virsta peste 17 ani din Romania. Perioada de realizare a interviurilor a fost 25 mai - 5 iunie 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.