Național

Bebelus omorit de autoritati si inviat de botez

Ziarul de Vrancea
19 aug 2010 709 vizualizări
Tatal unuia dintre micutii arsi la Maternitatea Giulesti fusese anuntat ca bebelusul murise in incendiu n el a aflat mai tirziu ca fiul sau traieste si ca a fost botezat, impreuna cu ceilalti sase micuti n medicul oftalmolog readuce speranta, anuntind dupa un consult ca starea lor e mai buna decit se astepta

O raza de speranta in mijlocul oceanului de disperare care a inundat sufletele a milioane de romani. Managerul Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, a declarat ieri, la Spitalul "Grigore Alexandrescu", dupa ce a consultat bebelusii raniti in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, ca un singur copil are probleme minore la ochi si ca starea lor este mai buna decit se astepta. Ea a spus ca i-a consultat pe toti cei sapte bebelusi, constatind ca numai cel aflat in stare critica are probele minore la ochi. Ceilalti sase bebelusi nu au probleme oftalmologice, a mai spus Monica Pop, apreciind ca starea de sanatate a copiilor este mai buna decit prognosticurile vehiculate si ca se astepta sa ii gaseasca intr-o stare mult mai grava. Managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitala a mai spus ca, in opinia ei, bebelusii au sanse de supravietuire, dar a subliniat ca nu este medic specialist in problemele nou-nascutilor.


Sapte vieti plapinde


Tot ieri, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, declara ca doi bebelusi internati in unitatea sanitara dupa incendiul de la Maternitatea Giulesti sint in continuare intubati si respira cu ajutorul aparatelor, prognosticul fiind rezervat pentru toti cei sapte nou-nascuti, starea lor fiind stationara. Cei doi bebelusi intubati au arsuri pe 60-75 la suta din corp, iar ceilalti cinci pe 40-60 la suta din suprafata corpului, potrivit reprezentantilor Spitalului "Grigore Alexandrescu".


Prima masura punitiva: conducerea maternitatii a fost suspendata


Aseara, la inchiderea editiei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dispus suspendarea intregii echipe manageriale a Maternitatii Giulesti pina la finalizarea anchetei. Anterior, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, anuntase ca a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa destituie intreaga echipa manageriala a maternitatii Giulesti. El a aratat ca spitalul se afla in administrarea Primariei Generale a Capitalei si ca va transmite primarului si o scrisoare oficiala in care va solicita destituirea echipei manageriale a maternitatii Giulesti. "Din 2008, maternitatea se afla in administrarea si sub managementul Primariei Bucuresti. Din punct de vedere al managementului acestei unitati sanitare, Ministerul Sanatatii, de doi ani, nu exercita nici o atributiune asupra spitalului respectiv. Singura posobilitate de analiza, sanctionare si revocare a managementului acesteia apartine municipiului Bucuresti", a spus Cseke.

Prima reactie la cererea ministrului a venit de la directorul Administratiei Spitalelor Bucuresti, Marius Savu, care a declarat ca ia in calcul recomandarea ministrului Sanatatii privind demiterea conducerii, dar asteapta finalizarea anchetei, acest lucru putind avea loc in zilele urmatoare.


O greseala de neiertat


Familia unuia dintre bebelusii raniti in incendiul de la Maternitatea Giulesti care a fost anuntata, ieri, in mod eronat ca le-a murit copilul au declarat, la iesirea din Spitalul "Grigore Alexandrescu", ca ii va da in judecata pe responsabili. Andrei Dragomirescu, tatal unuia dintre bebelusii raniti in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, le-a spus jurnalistilor ca a aflat marti noapte ca fiul lui a fost botezat. Bebelusul s-a nascut luni, chiar inainte de explozia de la Maternitatea Giulesti.

Parintii bebelusului au mai spus ca sint decisi sa mearga "pina la capat" pentru a-i actiona in instanta pe cei responsabili de aceasta confuzie, insa in acest moment nu isi doresc decit ca starea de sanatate a copilului lor sa se imbunatateasca.

Andrei Dragomirescu mai spune ca nu i-a platit pe doctorii de la Maternitatea Giulesti, in schimb a platit asistentele si personalul auxiliar ori de cite ori dorea ca el sau rudele sale sa-l vada pe micut. El preciza ca nu mai stie cu certitudine, dar ca are impresia ca i-ar fi dat bani si asistentei Florentina Carstea, cea care se ocupa de bebelusii din Sectia de Terapie Intensiva atunci cind s-a produs explozia.


"Toti cei vinovati vor trebui aspru sanctionati"


Ministrul Sanatatii declara ca persoanele vinovate de accident trebuie aspru sanctionate, in conditiile in care sectia de terapie intensiva a spitalului, unde a izbucnit incendiul, trebuia supravegheata permanent.

"Vorbim de o sectie de terapie intensiva unde exista obligatia de supraveghere permanenta a pacientilor. înteleg ca erau asistenti sau o asistenta la aceasta sectie de terapie intensiva, care avea aceasta obligatie, de supraveghere permanenta. Indiferent de numarul de angajati despre care discutam, atita timp cit personalul exista, personalul avea aceasta obligatie. Sigur ca ancheta va scoate la lumina daca aceasta obligatie a fost sau nu respectata si toti cei vinovati vor trebui aspru sanctionati", a spus Cseke.


Primul "suspect": o priza defecta. Romanii, dar si bulgarii, verifica instalatiile electrice ale spitalelor


Procurorul Marius Iacob, care se ocupa de ancheta a declarat ieri ca pompierii au detectat o improvizatie la instalatia de aer conditionat, respectiv priza de alimentare de la reteaua de curent sau stecherul aparatului. Totusi, nimeni nu putea spune ieri exact daca aceasta este si cauza tragediei. Procurorul a confirmat totodata si faptul ca aparatele de aer conditionat fusesera verificate cu o saptamina in urma de catre o firma specializata.

Toate unitatile sanitare cu paturi vor fi verificate de catre echipe mixte formate din pompieri si reprezentanti ai directiilor de sanatate publica in ceea ce priveste nivelul de pregatire pentru prevenirea incendiilor, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Attila Cseke. El a precizat ca astfel de actiuni de control vor fi derulate in toate judetele.

Verificarile au depasit deja granitele tarii. Ministrul bulgar al Sanatatii, Anna Maria Borisova, a ordonat ieri o verificare completa si imediata a instalatiilor electrice la toate spitalele din tara, in urma incendiului de la maternitatea Giulesti, din Bucuresti. Managerii spitalelor trebuie sa organizeze cit mai repede verificarile sistemelor electrice, care trebuie sa fie foarte minutioase, in special in maternitati si la unitatile de terapie intensiva, din cauza evacuarii dificile in cazul unui incident.


Guvernul se indura in fata crizei de personal


Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate si a apreciat ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in sedinta de saptamina viitoare. "Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a spus Cseke, la Palatul Victoria.

El a precizat ca astfel ar urma sa fie deblocate citeva mii de posturi in sistemul medical. Posturile in sanatate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numarul angajatilor a scazut continuu, multi dintre acestia solicitind iesirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atentia in repetate rinduri asupra faptului ca, din cauza blocarii posturilor, o asistenta medicala trebuie sa se ocupe de multi copii si nu poate face fata solicitarilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.