Național

42% dintre romani cred ca Soarele se invirte in jurul Pamintului

Ziarul de Vrancea
31 iul 2010 556 vizualizări
Un raport de cercetare sociologica indica un fapt socant: doar unul din opt romani este alfabetizat stiintific n rezultatele reflecta o eficienta redusa a sistemului educational romanesc si o cultura a superstitiilor cotidiene tipica Evului Mediu

Raportul de cercetare "Publicul romanesc si stiinta" ii pune pe aproape jumatate dintre romani in categoria ignoranta si analfabeta. De fapt, doar un roman din 7 este, in limbajul folosit de sociologi, "alfabetizat stiintific". Printre concluziile autorilor raportului se numara aceea ca "romanii se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa". Aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile. Deficitul cognitiv-stiitific al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa. Cel putin unul din trei romani, prin raspunsurile date la intrebarile puse, probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina. O parte importanta a publicului roman (37%) adera la o conceptie creationista, considerind falsa afirmatia: "Fiintele umane, asa cum le stim noi azi, au evoluat din specii stravechi de animale." Numai la 4 intrebari de cunoastere stiintifica din 13 s-au obtinut raspunsuri corecte din partea a peste 50% din public. Cele mai mari scoruri s-au inregistrat la intrebarile despre provenienta oxigenului (89% raspund corect ca este produs de plante) si 79% raspund corect la intrebarea privind miscarea permanenta a continentelor . Astfel, pentru nu mai putin de 42% dintre romani, Soarele se invirte in jurul Pamintului. 35% dintre romani sint convinsi ca daca beau apa dupa o persoana infectatata cu HIV se pot imbolnavi, iar 34% nu stiu ca genele tatalui sint cele care influenteaza sexul copilului nou-nascut. 66% considera ca antibioticele sint bune pentru ca trateaza atit virusii cit si bacteriile. Concluzia raportului este aceea ca in cazul Romaniei stocul public de cunoastere stiintifica este sub media europeana la un nivel similar de scolarizare, indicind o eficienta redusa a sistemului educational romanesc "" asa cum a functionat acesta in ultimele decenii.


"Oamenii de stiinta sint periculosi"


60% dintre romani exprima acordul cu afirmatia conform careia "Ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta", iar mai mult de jumate afirma ca "oamenii de stiinta sint potential periculosi, pentru ca ar putea avea prea multa putere." In acelasi timp, aproximativ 4 din 5 romani cred ca "exista miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de stiinta", si 2 din 3 romani cred ca biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune.



50% dintre romani cred ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii

In schimb, Romania se situeaza pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste increderea populatiei in horoscop sau in numere norocoase. 22% dintre romani considerau in 2005 ca horoscopul este "foarte stiintific", aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru. Peste 40% dintre repondenti cred ca "unele numere sint deosebit de norocoase pentru anumiti oameni" sau ca zodia unui om ii influenteaza personalitatea si comportamentul. Aproximativ jumatate dintre cei intervievati cred ca norocul este mai important pentru succesul in viata decit scoala. La fel de multi tin cont de zicala "daca te maminca palma stinga vei primi bani" sau "cine nu are noroc in dragoste are noroc la carti." 50% dintre cei care au raspuns acestui raport cred ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii. Romania se afla printre primele cinci tari europene ca procent al celor care merg cel putin o data pe luna la biserica, respectiv 50%, iar 4 din 5 romani nu cred in teoria evolutionista si cred ca Dumnezeu a creat toate fiintele, asa cum sint ele astazi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.