Național

O noua carantina anti-coruptie pentru Romania.

Ziarul de Vrancea
28 feb 2005 880 vizualizări
Tratatul de aderarea la UE va fi semnat la data stabilita, dar "coruptia" va ramine in atentia Parlamentului European.

Cel mai important pol politic din Parlamentul European - gruparea conservatoare - a reusit sa puna pe jar autoritatile romane, dupa ce publicatia germana "Handelsblatt" a dezvaluit ca se fac presiuni puternice pentru inghetarea procesului de aderare a Romaniei la UE din cauza "coruptiei generalizate".

Potrivit "Handelsblatt", presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durrao Barroso ar impartasi ideea inghetarii procesului de aderare din cauza coruptiei. "Handelsblatt" mai relateaza ca liderul crestin-democratilor germani din Parlamentul European Markus Ferber i-ar fi scris recent Comisarului european pentru extindere Olli Rehn, rugindu-l sa verifice "foarte serios", pina la 13 aprilie - data la care Parlamentul European supune la vot Tratatul de aderare a Romaniei - daca Romania a facut suficiente progrese pentru a putea semna Tratatul de aderare la 25 aprilie. 

Semnalele din Romania au fost diferite. Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca la Bucuresti nu s-au primit semnale prin care sa fie reclamat faptul ca Romania nu si-ar fi indeplinit angajamentele asumate prin capitolele de aderare negociate cu UE. "Nu e prima data cind la nivelul grupului parlamentar crestin-democrat conservator apar astfel de declaratii. Probabil ca si in viitor vor exista anumite pareri divergente. Cu Romania, lucrurile stau bine, sa vedeti ce distractie o sa fie cind o sa inceapa sa se discute aderarea Turciei", a spus Tariceanu. Liberalii s-au aratat ironici. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, considera ca reactia crestin-democratilor germani este "surprinzatoare" si nu tine cont de schimbarea puterii de la Bucuresti. "Cred ca ei n-au fost informati ca in Romania exista o alta putere, decisa sa lupte impotriva coruptiei si care a reusit sa creeze mecanismele prin care sa angajeze institutiile statului sa lupte cu adevarat impotriva coruptiei", a apreciat Nicolaescu. Mai calm, ministrul Integrarii Europene Ene Dinga considera ca solicitarile recente ale crestin-democratilor germani privind inghetarea aderarii Romaniei la UE nu constituie un pericol real pentru integrarea Romaniei, fiind normal sa existe si reticenta din partea unor oficiali europeni. Procesul de monitorizare continua si nu avem emotii, deocamdata, a spus Dinga, apreciind ca este vorba doar despre o reactie "mai mult emotionala" a unor parlamentari europeni legata de aderarea Romaniei, in special pe marginea subiectului privind gestionarea coruptiei.

Rehn: Semnarea Tratatului la data stabilita

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a sosit ieri, in Romania, pentru o vizita de doua zile, timp in care se va intilni cu presedintele Traian Basescu, cu primul-ministru si cu mai multi ministri, printre care si cel al Integrarii Europene. Comisarul european pentru extindere a declarat la sosirea la Bucuresti, ca semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE va avea loc exact la data stabilita, respectiv 25 aprilie 2005. Rehn a declarat, pentru Realitatea TV, ca va discuta cu autoritatile romane masurile necesare, astfel incit Romania sa fie pregatita sa devina membru al Uniunii in ianuarie 2007. în opinia sa, acestea vor include reforma sitemului public, lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, libertatea presei, drepturile minoritatilor si, de asemenea, politica in domeniul concurentei. "Mai sint multe de facut in urmatorii doi ani si sint sigur ca Guvernul Romaniei si autoritatile de la Bucuresti vor avea succes in a face Romania membru UE in 2007", a spus comisarul european.

Conform lui Rehn, coruptia este o problema foarte importanta, iar primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ii va explica ce masuri s-au luat in lupta anticoruptie. Oficialul european considera ca lupta anticoruptie este legata de reforma sistemului judiciar. "Este o problema fundamentala, care trebuie realizata pentru ca Romania sa devina membru UE", a declarat Olli Rehn.

PSD vede paiul din ochiul puterii

Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Mircea Geoana, a apreciat ca semnalul conservatorilor din Parlamentul European trebuie primit "cu ingrijorare, dar nu cu panica". Ridicol a fost fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, care a sustinut ca vinovat pentru perceptia coruptiei generalizate ar fi actualul guvern. Puscas acuza actuala guvernare ca este preocupata de rafuiala politica si nu de combaterea coruptiei si ca discursurile impotriva coruptiei, neinsotite de rezultate, au generat perceptia coruptiei generalizate din Romania si a slabiciunii autoritatilor de a gestiona fenomenul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.