Național

Dunarea face prapad

Ziarul de Vrancea
12 iul 2010 521 vizualizări
Peste 500 de gospodarii au fost evacuate dupa ruperea unor diguri n aflat in zona, premierul a constatat ca e mai rau decit la inundatiile din 1970

Prefectura Tulcea a continuat, si ieri, evacuarea persoanelor si a animalelor din zona Ceatalchioi Salceni, dupa ce Dunarea a rupt digul local Calin-Podisca pe o lungime de 40 de metri. Cresterea nivelului apei in localitatea Ceatalachioi a facut ca totalul locuintelor inundate sa ajunga la 60, iar cel al gospodariilor afectate la 187, fiind distruse sau darimate 21 de case. Primaria, scoala, postul de politie si caminul cultural au fost inundate. Din zona afectata au fost evacuate 128 persoane, insa 50 de localnici au refuzat sa-si paraseasca gospodariile.

Zeci de persoane au fost evacuate, de asemenea, din localitatile constantene Garliciu-Ciobanu, dupa ce digul de aparare care proteja zona s-a spart, simbata seara. Autoritatile locale au estimat inundarea a peste 20 de gospodarii si au dispus evacuarea populatiei din casele expuse pericolului. Intre timp, avertizarea hidrologica de cod rosu pe Dunare, precum si pe Prut, a fost prelungita pina duminica viitoare.

"Nivelul pagubelor si al prejudiciului provocat de inundatii e mult mai mare decit in 1970, iar din nefericire apele sint inca acolo. Aici (in Tulcea, n.r.) apele sint inca acolo, nu s-au retras, ca in Moldova, si nu putem incepe reconstructia. Felicit autoritatile locale pentru ca au reusit sa evite pierderea de vieti omenesti", a declarat, ieri, premierul Emil Boc, la finalul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta din Tulcea. El a promis finantare pentru refacerea sistemului de diguri si consolidarea portiunilor erodate de recentele inundatii.

De amenintarea apelor nu au scapat nici vecinii de peste Prut. Apele riului au afectat 85 de localitati din Republica Moldova, iar 566 de case au fost inundate. Cel mai mult au avut de suferit raioanele Hincesti, Ungheni si Nisporeni (centru), iar aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate. Doua persoane din satul Nemteni s-au inecat, anunta Serviciul Protectiei Civile si a Situatiilor Exceptionale. Cele mai afectate sint satele Obileni, Nemteni, Sarateni si Cotul Morii din raionul Hincesti, unde activeaza si un detasament al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta din Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.